Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.02.2011.
23:17 >> 15:12h
Beta, Fonet A

Gadafi: Zapad me ostavio na cedilu

Libijski lider Moamer Gadafi optužio je zapadne zemlje u intervjuu za ABC da su ga ostavile na cedilu u borbi protiv "terorista".

Amerika najavljuje vojnu akciju kako bi svrgla Gadafija

"Iznenađen sam zato što sa Zapadom imamo savez za borbu protiv Al Kaide, a sada, kada se borimo protiv terorista, oni su nas napustili. Možda žele da okupiraju Libiju", rekao je Gadafi u razgovoru sa Kristijan Amanpur, novinarkom američke televizijske mreže.

Gadafi je rekao za američkog predsednika Baraka Obamu da je "dobar čovek", ali da mu se čini da je on pogrešno informisan o situaciji u Libiji. "Izjave koje sam čuo od njega mora da su došle od nekog drugog. Amerika nije svetska policija", rekao je libijski lider.

Amanpur je izvestila da je Gadafi tokom razgovora odbio da prizna da se na ulicama Tripolija dešavaju protesti i naglasio da njega vole svi Libijci.

"Tokom mog razgovora sa Gadafijem, rekao mi je: 'Mene voli čitav narod. Umrli bi da bi me zaštitili'", prenijela je Amanpur Gadafijeve reči u poruci na Tviteru.

On je ponovio da je ceo narod uz njega. "Vi ne razumete sistem ovde, niko ne razume sistem ovde, a to je autoritet naroda. Nema demonstracija na ulicama. Niko nije protiv nas, ni protiv mene, zašto bi iko bio", rekao je Gadafi.

Na ovom intervjuu su bili prisutni i novinari britanskog BBC i londonskog lista "Tajms". Libijski lider je za beogradsku televiziju Pink juče rekao da je situacija u Libiji potpuno mirna i da ga narod podržava, optuživši Al Kaidu da stoji iza "terorističkih bandi" koje su odgovorne za žrtve u zemlji.

Ambasador SAD: Gadafi pomahnitao

Američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs rekla je danas da je izjava Moamera Gadafija o ljubavi njegovog naroda prema njemu "pomahnitala" i pokazuje da nije kvalifikovan da rukovodi Libijom.

"Iskreno rečno, to zvuči pomahnitalo, kada priča, on se smeje u lice nekom stranom novinaru istovremeno masakrirajući sopstveni naord", rekla je Suzan Rajs, koja je danas prisustvovala sastanku američkog predsednika Baraka Obame i generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

Prema njenim rečima, Gadafijeva izjava pokazuje da "on nije kvalifikovan da upravlja zemljom" i to "koliko je daleko od stvarnosti".

Libijski list "Kurina" objavio je večeras na svom veb sajtu da je tokom dana nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno u oružanoj akciji snaga lojalnih Gadafiju protiv demonstranata u Tripoliju. Na protestnom skupu u okrugu Tadžura okupilo se oko 10.000 ljudi, piše list. U izveštaju se navodi da su vatru otvorili pripadnici Gadafijeve vojske u civiu. Ovaj izveštaj trenutno nije moguće potvrditi.

EU: Gadafi ne kontroliše više naftovode

 

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger izjavio je danas da je Moamer Gadafi izgubio kontrolu nad većim delom naftonosnih polja i izvora gasa u Libiji.
"Imamo razloga da verujemo da većina naftonosnih i gasnih polja više nije pod kontrolom Gadafija", rekao je Otinger posle sastanka ministara energetike članica EU.

Otinger je izjavio da su kontrolu nad izvorima energije preuzeli regionalni lideri. Na osnovu toga je Otinger zaključio da uvođenje embarga na izvoz nafte i gasa iz Libije ne bi predstavljao jačanje pritiska na Gadafija. "Možda bi time kaznili pogrešne ljude", rekao je Otinger.

 

Šef libijske Nacionalne naftne kompanije Šukri Ganem izjavio je danas da je proizvodnja nafte u toj zemlji opala za oko 50 odsto i dodao da je za strane radnike "bezbedno" da se vrate na bušotine posle masovnog egzodusa izazvanog nemirima. On je demantovao da je Gadafi izgubio kontrolu nad naftnim poljima, ali je priznao da je proizvodnja opala zbog masovnog odlaska stranih radnika.

 

"Možete da verujete kome hoćete, ali ja sam predsednik Nacionalne naftne kompanije i ja znam šta mi proizvodimo", rekao je Ganem u telefonskom intervjuu za agenciju AP.

 

Libija je do sada u proseku proizvodila dnevno oko 1,6 miliona barela sirove nafte, a oko 85 odsto njenog izvoza išlo je u Evropu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.02.2011. 23:27
I nas su ostavili na cedilu i okupirali KOSMET.
Utorak 01.03.2011. 11:50
tek sad se vidi koliki je efekat eksperimenta zvanog SFRJ.na našim leđima ameri u saradnji sa svojim eu poltronima su izgradili sistem ratovanja bez da oni u njemu direktno vojno učestvuju.njihovo učešće je logističko i to veoma opasno zbog ovlasti koje imaju u UN.pokazalo se da niti jedna vojska koja nije diktatorska i plačenička ne može da se snađe u slučaju da je agresija na zemlju došla iz unutra.svi oni koji su kroz historiju stali amerima na žulj treba dobro da preispitaju sve takozvane nevladine organizacije i ko ih financira jer ovo će se desiti i u vjetnamu i svagdje gdje su ameri podvili rep,nisu mogli oružjem sad ratuju pomoću izdaje iznutra svake zemlje."tako zvana ljudska prava"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online