Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.02.2011.
21:11 >> 01:42h
Beta, Srna A

Amerika raspoređuje vojsku oko Libije

Vojska Sjedinjenih američkih država trenutno preraspoređuje mornaričke i vazduhoplovne snage oko Libije, izjavio je zvaničnik Pentagona, dan pošto je državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton izjavila da Moamer Gadafi mora da ode, a da će njena država pomoćo opoziciji da ga zbaci sa vlasti.

Pentagon se sprema za dejstvo, Britanija kaže da će pomoći saveznicima

"Naši planeri rade na različitim planovima o razmeštanju snaga i vršimo preraspoređivanje trupa kako bismo mogli da pružimo opcije i fleksibilnost kada odluke budu donesene", izjavio je portparol Pentagona pukovnik Dejvid Lapan.

SAD su vojno prisustne u regionu Sredozemnog mora, a u oblasti Persijskog zaliva imaju dva nosača aviona.

Američki ambašador u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs izjavila je danas da SAD aktivno i ozbiljno razmatraju vojnu opciju u Libiji.

"Razgovori o tome su u toku sa našim partnerima u NATO-u i drugde. Već smo dali na znanje da je to opcija koju razmatramo, i razmatramo je aktivno i ozbiljno", rekla je Rajsova na konferenciiji za novinare u Beloj kući.

Klintonova: Neće biti vojne intervencije


Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da ne predstoji nikakva vojna akcija SAD u Libiji, a da je raspoređivanje vojnih snaga oko te zemlje učinjeno zbog podrške eventualnoj humanitarnoj intervenciji.


"Ne, ne", bila je izričita Klintonova u razgovoru sa novinarima u Ženevi, gde je prisustvovala sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava.


"Verujemo da će biti potrebe za podršku humanitarnoj intervenciji. Takođe znamo da će, nažalost, biti potrebe za misije spasavanja. Ali ne predstoji nikakva vojna akcija koja uključuje brodove američke mornarice", precizirala je Klintonova.


Prema njenim rečima, opcija koja se trenutno razmata je uvođenje zone neletenja iznad Libije.


Klintonova je podsetila da su hiljade Tunižana već napustili svoju zemlju u krenuli za Evropu. Očekujemo da vidimo Libijce i druge koji su blokirani u Libiji, što predstavlja veliku opasnost na moru, dodala je ona.


Hilari Klinton je na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi od međunarodne zajednice zatražila da pozove na odgovornost režim libijskog vođe Moamera el Gadafija zbog zločina među kojima je i navodno pogubljenje vojnika koji su odbili da okrenu oružje na sugrađane.

Rajs je, takođe, napomenula da Vašington ima komunikaciju sa svim delovima libijskog društva kako bi im pomogao da ostvare težnje naroda za slovodu i pravdu, ali da se još čeka ko će se među protivnicima režima pojaviti kao glavna snaga.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da bi Gadafi mogao da ispuni međunarodne zahteve tako što bi otišao u egzil. Na pitanje novinara da li bi SAD olakšale odlazak libijskog lidera iz zemlje, Karni je rekao da je ta tema spekulativna i nije želeo dalje da je komentariše.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro upozorio je pre desetak dana da će SAD izvršiti invaziju na Libiju, što je, kako je tada ocenio, pitanje sata ili dana. 

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će njegova zemlja sarađivati sa saveznicima na izradi planova o uvođenju zone zabranjenog leta u Libiji radi zaštite njenih građana od Gadafijevih napada. 

Kameron je, u obraćanju britanskom parlamentu, pozvao Gadafija da se povuče sa vlasti i rekao da će biti razmotrene sve mere radi jačanja pritiska na libijskog lidera.

"Ni na koji način ne odbacujemo mogućnost upotrebe vojnih sredstava", rekao je britanski premijer. Ne smemo tolerisati ovaj režim koji koristi vojnu silu protiv sopstvenog naroda. U tom kontekstu, zatražio sam od Ministarstva odbrane i načelnika Generalštaba da sa našim saveznicima porade na planovima o uvođenju vojne zone zabranjenog leta", rekao je Kameron.

Zvaničnik libijskog rukovodstva u Tripoliju rekao je Rojtersu da će vlasti večeras poslati izaslanika u grad Bengazi, koji je pod kontrolom opozicije, sa tovarom humanitarne pomoći u kojem su hrana, lekovi i oprema "radi pružanja pomoći narodu Bengazija".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.02.2011. 21:48
Амери су ушли у ђавољи пакт са најекстремнијим исламистима ради дестабилизације Либије, створили хаос и тако добили оправдање за заузимање нафтних поља. Гадафи је имао 70-их година побуну на истоку Либије, коју је угушио силом, а било је пуно жртава. То му није заборављено и ту чињеницу су планери инвазије урачунали у прву етапу преузимања Либије-унутрашњу побуну. Да су екстремисти скинули сами Гадафија, они би сведно извршили инвазију, са изговором, угрожена демократија и опасност од тероризма.
Ponedeljak 28.02.2011. 22:15
Sada ce doneti odluku da zabrane let iznad Libije i da to kontrolise NATO avijacija. Vec su pripreme u toku jer USA vesti su pune navoda o "klanicama" koje pravi Libijska avijacija nad pobunjenicima. Imaju problem kako ce nosac "Enterprajz" nazad u Sredozemno more jer je do sada davao podrsku u borbi sa Somalijskim piratima. Stoji na ulazu u Suecki kanal, ceka se da neko komanduje da krene kroz kanal. Obale kanala su blizu, a ludaka okolo koliko hoces.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online