Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.02.2011.
05:09 >> 09:40h
Beta A

Gadafi kontroliše sve manju teritoriju

Delokrug kontrole koju trenutno Moamer Gadafi ima u Libiji oslabljen je, jer su neki veći gradovi oko prestonice pali u ruke demonstranata, dok je na istoku zemlje opozicija obećala da će "osloboditi" Tripoli.

Gadafi u problemu: Pod kontrolom samo zapadni deo Libije
 

Teritorije koje kontroliše Gadafi, koji Libijom vlada već 41 godinu, smanjila se na zapadni obalski pojas oko Tripolija, pustinje na jugu i centralne delove zemlje.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini rekao je da se procenjuje da je u jednonedeljnom nasilju u Libiji poginulo oko 1.000 ljudi i dodao da su te cifre "verodostojne", naglasivši da su informacije o žrtvama još uvek nekompletne.

Cifre organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč poklapaju se sa onima koje su objavile libijske vlasti, i prema njima poginulo je oko 300 ljudi.

U Gadafijevom uporištu - Tripoliju, demonstranti su pozvali na nove proteste danas i sutra, što bi, kako ocenjuje agencija AP, moglo da dovede do novih krvavih obračuna.

Glavne ulice libijske prestonice preplavili su pripadnici milicije i Gadafijeve pristalice, na poziv libijskog lidera koji je obećao da će se boriti do smrti.

U mnogim kvartovima Tripolija stanovnici su se organizovali, u pokušaju da spreče da u njih uđu pripadnici milicije, naveo je jedan aktivista. Demonstranti su u Bengaziju na istoku zemlje, koji drži opozicija, održali su ispred gradske skupštine veliki protestni skup, u znak podrške demonstrantima u prestonici.

Prema nekim informacijama, naoružani demonstranti iz Bengazija nameravaju da marširaju do Tripolija, koji je udaljen 940 kilometara, dok je teritorija koja ih deli još uvek u rukama pristalica Gadafija.

Slični pozivi mogli su se čuti i u gradu Misrati, nekoliko sati vožnje od prestonice i njoj najbližem velikom gradu. Misrata je treći po veličini grad u Libiji. Jedan stanovnik Misrate naveo je da je lokalna džamija pozvala stanovnike na "džihad", odnosno sveti rat, u znak podrške demonstrantima u Tripoliju.

I vojska otkazuje poslušnost
 

Istovremeno, međunarodna zajednica se priprema na kaznenu akciju protiv Gadafijevog režima, zbog njegovog krvavog obračuna sa demonstrantima.

Bela kuća je navela da razmatra opcije da primora Libiju da okonča nasilje, uključujući i sankcije. Francuski predsednik Nikola Sarkozi nagovestio je mogućnosti da EU prekine ekonomske veze sa Libijom.

Pojavio se i predlog da UN proglase zonu zabrane letova iznad Libije, kako bi je sprečile da koristi borbene avione protiv demonstranata.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj navela je da ukoliko se izveštaji o takvim napadima potvrde "ukazaće se momentalna potreba za takvim nivoom zaštite".

"Nasilje je gnusno, potpuno neprihvatljivo i krvoproliće mora da bude prekinuto", poručio je portparol Bele kuće Džej Karni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.02.2011. 08:32
Upravo su javili da TERORISTICKA ORGANIZACIJA Alkaida (koju su stvorili Amerikanci)pruza svu podrsku PIBUNJENICMA(demonstrantima) za RUSENJE GADAFIA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online