Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.02.2011.
16:23
Fonet, Beta A

Evropa u strahu: Preti "biblijski egzodus" iz Afrike

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je danas upozorio na mogućnost "egzodusa biblijskih razmera" iz Libije ukoliko lider te zemlje Moamer Gadafi bude svrgnut. Prema njegovim procenama u Evropu bi iz severne Afrike moglo da nahrli između 200.000 i 300.000 ilegalnih imigranata.

Ilegalni imigranti iz Tunisa okupiraju Italiju

Ministri unutrašnjih poslova Francuske, Kipra, Malte, Grčke i Španije sastaće se danas u Rimu, uoči sastanka Saveta Evropske unije za pravne poslove, a glavna tema razgovora biće najnovija najezda ilegalnih imigranata iz severne Afrike.

Fratini je, u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera", naglasio i da bi, u slučaju Gadafijevog svrgavanja, iz Libije moglo da pokuša da pobegne oko 300.000 ljudi.

"Može se očekivati egzodus biblijskih razmera, problem koji Italija ne može i ne sme da potceni", kazao je on, naveo je AFP.

Italija je već suočena s masovnim prilivom migranata iz Tunisa, posle prošlomesečnog odlaska predsednika Zina el-Abidina Ben Alija, a Fratini je naglasio da to nije ništa u poređenju s brojem imigranata koji bi mogli da dođu iz susedne Libije.

"Znamo šta nas čeka ako padne libijski režim: talas od 200.000 do 300.000 imigranata. To bi bilo 10 puta više od broja Albanaca 1990-ih godina", posle pada komunističkog režima u Tirani, kazao je Fratini.

Desetine hiljada ljudi već beži iz Libije

Libija je uspela da spreči odliv emigranata preko Sredozemnog mora u Italiju posle potpisivanja prijateljskog sporazuma sa bivšim kolonizatorom 2008. godine. Libija je bila italijanska kolonija od 1911. do 1942. godine.

Fratini je dodao da je vladi u Rimu teško da zamisli libijski scenario bez Gadafija, koji je došao na vlast 1969. godine i s kojim je italijanski premijer Silvio Berluskoni razvio bliske odnose.

"Problem je taj što je Gadafi, u velikoj meri, sama Libija. Mi ne znamo ni za šta drugo. Nema drugih političara ili političkih partija. U ovom trenutku, nemoguće je zamisliti budućnost posle njega", kazao je italijanski ministar.

Britanska agencija je, u međuvremenu, izvestila da je situacija u pastoralnim područjima istočno od Bengazija, mirna i nema nikakvih naznaka pobune koja je zahvatila zemlju.

U malim gradovima, poput Al-Izijata, meštani ćaskaju i ispijaju kafu u kafanama, a na ulicama nema policije ni vojske. Vojni oficiri u Tobruku su i dalje u uniformi, ali kažu da više nisu odani Gadafiju i da region nije pod kontrolom libijskog lidera.

Šef italijanske diplomatije je dodao i da, prema saznanjima italijanske ambasade u Tripoliju, istočni libijski region Sirenaika više nije pod Gadafijevom kontrolom, preneo je Rojters.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.02.2011. 16:29
neka se zahvale USA.
Sreda 23.02.2011. 18:58
Предстоји инвазија Европе преко Средоземног мора а Америка је тако далеко. Европи прети велика опасност, колонизација чак, а Америка чешка уво. ЦИА је страшна неман а европски прваци су се до сада правили да ништа не схватају. Све теже Америка (чак никако) одржава свој економски примат а спорадичним ратовима није остварила ништа. Кина и Русија су је преплашили и зато прибегава новој подлости "пожару". Амерички гадни змај се неће предати без жртава. Сада не прети "егзодус из Африке" већ инвазија Европе. Сада се са Европом дешава оно што се дешавало са Србијом када је кренуо талас из Храватске и Херцеговине. Стиже их клетва!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online