Sreda 23.02.2011.
16:23
Fonet, Beta

Evropa u strahu: Preti "biblijski egzodus" iz Afrike

Ilegalni imigranti iz Tunisa okupiraju Italiju

Ministri unutrašnjih poslova Francuske, Kipra, Malte, Grčke i Španije sastaće se danas u Rimu, uoči sastanka Saveta Evropske unije za pravne poslove, a glavna tema razgovora biće najnovija najezda ilegalnih imigranata iz severne Afrike.

Fratini je, u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera", naglasio i da bi, u slučaju Gadafijevog svrgavanja, iz Libije moglo da pokuša da pobegne oko 300.000 ljudi.

"Može se očekivati egzodus biblijskih razmera, problem koji Italija ne može i ne sme da potceni", kazao je on, naveo je AFP.

Italija je već suočena s masovnim prilivom migranata iz Tunisa, posle prošlomesečnog odlaska predsednika Zina el-Abidina Ben Alija, a Fratini je naglasio da to nije ništa u poređenju s brojem imigranata koji bi mogli da dođu iz susedne Libije.

"Znamo šta nas čeka ako padne libijski režim: talas od 200.000 do 300.000 imigranata. To bi bilo 10 puta više od broja Albanaca 1990-ih godina", posle pada komunističkog režima u Tirani, kazao je Fratini.

Desetine hiljada ljudi već beži iz Libije

Libija je uspela da spreči odliv emigranata preko Sredozemnog mora u Italiju posle potpisivanja prijateljskog sporazuma sa bivšim kolonizatorom 2008. godine. Libija je bila italijanska kolonija od 1911. do 1942. godine.

Fratini je dodao da je vladi u Rimu teško da zamisli libijski scenario bez Gadafija, koji je došao na vlast 1969. godine i s kojim je italijanski premijer Silvio Berluskoni razvio bliske odnose.

"Problem je taj što je Gadafi, u velikoj meri, sama Libija. Mi ne znamo ni za šta drugo. Nema drugih političara ili političkih partija. U ovom trenutku, nemoguće je zamisliti budućnost posle njega", kazao je italijanski ministar.

Britanska agencija je, u međuvremenu, izvestila da je situacija u pastoralnim područjima istočno od Bengazija, mirna i nema nikakvih naznaka pobune koja je zahvatila zemlju.

U malim gradovima, poput Al-Izijata, meštani ćaskaju i ispijaju kafu u kafanama, a na ulicama nema policije ni vojske. Vojni oficiri u Tobruku su i dalje u uniformi, ali kažu da više nisu odani Gadafiju i da region nije pod kontrolom libijskog lidera.

Šef italijanske diplomatije je dodao i da, prema saznanjima italijanske ambasade u Tripoliju, istočni libijski region Sirenaika više nije pod Gadafijevom kontrolom, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online