Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
10:45 >> 16:28h
Vestionline, Beta A

Libija: Sve više mrtvih, gori parlament u Tripoliju

Demonstranti zapalili zgradu parlamenta u Tripoliju. Broj žrtava raste, situacija konfuzna, stranim izveštačima otežan rad. Saif el Islam, Gadafijev sin, upozorio na građanski rat, ali i najavio reforme. Ako Gadafi ostane, pobunjenike očekuje strašna odmazda, pišu svetski mediji.

Libija: Protesti se polako šire i ka glavnom gradu

Televizija AL Džazira, pozivajući se na bolničke izvore, javlja da je u jutrošnjim nemirima u Libiji ubijena 61 osoba. Sukobi su se dogodili tokom noći, posle televizijskog obraćanja Seifa al-Islama, sina libijskog vođe Moamera Gadafija.

Na hiljade antivladinih pristalica okupilo se na Zelenom trgu u Tripoliju gde su se sukobili sa Gadafijevim pristalicama. Libijska državna agencija je javila da su se Gadafijeve pristalice okupile na ulicama Tripolija posle obraćanja njegovog sina na državnoj televiziji, javlja DPA.


"Ljudi na ulicama uzvikuju "Alahu Akbar“ (Bog je veliki) i bacaju kamenice na Gadafijeve slike. Policija svuda ispaljuje suzavac koji ulazi čak i u kuće", ispričao je jedan očevidac agenciji Rojters.
 

Više stotina Libijaca, naoružanih noževima i pištoljima, napali su južnokorejsko gradilište u Tripoliju, posle čega je usledio sukob u kojem je povređeno najmanje četvoro stranaca, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnjih poslova.

"Gadno u Tripoliju"

 

Situacija u glavnom gradu
Tripolija je "gadna" prenela je agenciji Beta preko interneta
jedna građanka Srbije koja živi u centru Tripolija.

 

"Mi imamo nalog da se zatvorimo i čekamo na evakuaciju. Ali stvarno je gadno, kod nas gori policijska stanica i niko je ne gasi. Telefoni ni mobilni više ne rade, ali nekako nam je pušten internet", javila je ona.

 

Njen stan se nalazi u samom centru Tripolija, blizu ministarstva inostranih poslova. Njen suprug radi za jednu međunarodnu organizaciju.

Napadači su napali gradilište oko 23 časa po lokalnom vremenu, zatim su otišli, ali su se nekoliko sati kasnije ponovo vratili i sukob sa radnicima i dalje traje.

Sve je više mrtvih na protestima

Ranjena su tri južnokorejska radnika, od kojih je jedan izboden nožem, i jedan ili dva radnika iz Bangladeša. Na gradilištu se nalazi više od 1.000 radnika iz Bangladeša i oko 40 ili 50 iz Južne Koreje.

U Bengaziju su demonstranti danas skinuli zastavu sa gradske skupštine i postavili zastavu stare monarhije koja je srušena 1969. godine kada je Moamer Gadafi došao na vlast.

SAD su u nedelju oštro osudile nasilje nad demonstrantima, u kojem je u poslednja četiri dana, prema podacima organizacije "Hjuman rajts voč", poginulo najmanje 233 osobe, i zapretile da će kao odgovor na ovakvu situaciju preduzeti sve odgovarajuće mere, ne precizirajući o kakvim se merama tačno radi.

Stejt department je uputio oštar protest Gadafijevoj vladi zbog upotrebe sile protiv mirnih demonstranata, preneo je Rojters. SAD apeluju na zaposlene u američkoj ambasadi da napuste Libiju i američke državljane da ne putuju u tu zemlju bez preke potrebe.

Gadafijev sin zapretio građanskim ratom

Istovremeno, sin libijskog lidera Muamera Gadafija saopštio je preko državne televizije da njegov otac i dalje upravlja zemljom uz podršku vojske i da će se boriti "do poslednjeg čoveka, žene i metka". Gadafijev sin rekao je da će njegov otac izdržati.

Sin Moamera Gadafija najavljuje borbu za vlast "do poslednjeg metka"
 
"Mi nismo Tunis i Egipat. Moamer Gadafi, naš vođa, vodi bitku za Tripoli i mi smo sa njim. Oružane snage su sa njim, Desetine hiljada njih uputili su se ovde da budu sa njim. Borićemo se do poslednjeg čoveka, do poslednje žene i poslednjeg metka", rekao je on.

U skoro 40 minutnom govoru Seif al-Islam Gadafi, priznao je da su se nemiri proširili i na glavni grad Tripoli kao i da su demonstranti zauzeli neke vojne baze, i domogli se tenkova i oružja.

Seif al-Islam Gadafi upozorio je demonstrante da reskiraju da izazovu građanski rat u kome će libijsko naftno bogatstvo izgoreti.

Demonstranti uporni u svojim zahtevima

Mlađi Gadafi je u svom govoru priznao da je vojska napravila neke greške tokom protesta zato što vojnici nisu obučeni da se suočavaju sa demonstrantima, ali je rekao da je broj mrtvih preuveličan i naveo da je poginulo ukupno 84 ljudi.

On je rekao da će narednih dana biti pokrenute reforme i opisao to kao "istorijsku nacionalnu inicijativu". Dodao je da su vlasti spremne da ukinu neka ograničenja i da počnu pregovore o ustavu, kao i da promene neke zakone uključujući zakone koji se odnose na medije i na krivični zakon.

Upozorio je da će Libija ponovo postati kolonija ako se nastave protesti.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 01:00
nedaj se gadafi očisti zemlju od američkih špijuna pa što košta neka košta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online