Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.02.2011.
14:10
Beta A

Nemiri se preselili u Libiju i Bahrein

Na stotine Libijaca protestuje danas na ulicama Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji, uzvikujući parole protiv premijera Bagdadi al Mahmudija, ali ne, kako tvrde očevici, i protiv libijskog vođe Muamara el Gadafija koji je na vlasti više od 40 godina. U sukobima između policije i antivladinih demonstranata u Bengaziju, u Libiji, povređeno je 38 osoba, saopštio je direktor bolnice Al Džala.

Državna televizija prikazuje samo pristalice Muamera Gadafija

"Do sada smo primili 38 povređenih ljudi", izjavio je doktor i precizirao da se radi o lakšim povredama. Snage bezbednosti intervenisale su da bi sprečile sukobe između pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovih protivnika.


Kako prenosi AP, libijska novinska agencija nije izvestila o antivladinim protestima, već je javila da pristalice Gadafija demonstriraju u Tripoliju, Bengaziju i drugim gradovima.

U ponedeljak je nekoliko opozicionih grupa u egzilu pozvalo na svrgavanje Gadafija i mirno prenošenje vlasti u Libiji. "Pukovnik Gadafi i svi članovi njegove porodice treba da odu sa vlasti", navedeno je u saopštenju tih grupa.

Libija sledeća

 

Sajt "Vikiliks" je objavio depeše koje otkrivaju nasilje i korupciju koji vladaju u porodici libijskog predsednika Moamera Gadafija i prikazuju Libiju kao zemlju sa gorom upravom od Tunisa i Egipta. Analitičari su posle objavljivanja ovih informacija procenjivali da će Libija biti sledeća zemlja u "domino efektu" koji je krenuo iz Tunisa. 

Prema izveštaju BBC, koji se poziva na očevice, protesti u Bengaziju su počeli kada je uhapšen jedan advokat koji je poznat kao istaknut kritičar vlasti. Advokat je kasnije navodno pušten, ali su protesti, u kojima je učestvovalo i do 2.000 ljudi, nastavljeni.

Učesnici demonstracija su bacali kamenice na policiju koja je, kako tvrde očevici, odgovorila vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima.

Broj demonstranata je na kraju spao na nekoliko stotina ljudi, a očevici kažu da je Bengazijem ovladao strah. Na državnoj televiziji su emitovani snimci iz Bengazija na kojima se vidi kako nekoliko stotina ljudi uzvikuju parole podrške vlastima.

Libijska vlada za sada nije komentarisala događaje u Bengaziju.

Bahrein: U nemirima poginulo dvoje

Demonstranti kampuju u centru Manamea, izvodeći mirni takozvani "sit-in" prtest

U nemirima koji već nekoliko dana traju u Manameu u Bahreinu poginula su dva demonstranta, a ministar unutrašnjih poslova šeik Rašed ben Abdalah Al Kalifa u noći između utorka i srede izvinio se zbog njihove pogibije i najavio hapšenje odgovornih pripadnika snaga bezbednosti.

U svom govoru na televiziji, šeik je izrazio svoje "duboko žaljenje" zbog smrti dva demonstranta tokom rasturanja anti-vladinih protesta u ponedeljak i utorak. "Izvinjavamo se naciji, građanima i porodicama nastradalih i saosećamo se sa njihovim bolom" rekao je ministar.

Posle događaja u Tunisu i Egiptu, hiljade demonstranata okupilo se u utorak u centru Maname zahtevajući promenu režima. U toku protesta poginula su dva mlada šita koja su demonstrirala. Jedan od njih podlegao je u ranama koje je zadobio u ponedeljak u toku rasturanja protesta u šiitskom selu Dija istočno od Maname dok je drugi nastradao u utorak tokom rasturanja mitinga u glavnom gradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.02.2011. 14:26
Ode Mahmudi, ali vođa ostaje. To je ona psihologija mase koja je odlazila u gulag govoreći "samo kada bi drug Staljin znao". Sada će žongler na kamili da prođe i obeća da će strogo kazniti svakog ko je uvredio narod i onda svako na svoj zadatak.
Sreda 16.02.2011. 17:12
NATO trazi konstrukcijski pristup i ulogu cuvara izmedju Palestine i Izraela.Muslimani se okrecu sarenoj lazi demokratske parlamentarije dok Ameri i Evropljani biraju podobnog medju posvadjanima.Cudno-ostade jos samo Libija, Sirija i Iran gde se prica o problemu Palestine, svi drugi se bave sami sobom.Dapace svi am-evr mediji im pomazu u tome da se bave samo sami sobom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online