Sreda 16.02.2011.
14:10
Beta

Nemiri se preselili u Libiju i Bahrein

Državna televizija prikazuje samo pristalice Muamera Gadafija

"Do sada smo primili 38 povređenih ljudi", izjavio je doktor i precizirao da se radi o lakšim povredama. Snage bezbednosti intervenisale su da bi sprečile sukobe između pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovih protivnika.


Kako prenosi AP, libijska novinska agencija nije izvestila o antivladinim protestima, već je javila da pristalice Gadafija demonstriraju u Tripoliju, Bengaziju i drugim gradovima.

U ponedeljak je nekoliko opozicionih grupa u egzilu pozvalo na svrgavanje Gadafija i mirno prenošenje vlasti u Libiji. "Pukovnik Gadafi i svi članovi njegove porodice treba da odu sa vlasti", navedeno je u saopštenju tih grupa.

Libija sledeća

 

Sajt "Vikiliks" je objavio depeše koje otkrivaju nasilje i korupciju koji vladaju u porodici libijskog predsednika Moamera Gadafija i prikazuju Libiju kao zemlju sa gorom upravom od Tunisa i Egipta. Analitičari su posle objavljivanja ovih informacija procenjivali da će Libija biti sledeća zemlja u "domino efektu" koji je krenuo iz Tunisa. 

Prema izveštaju BBC, koji se poziva na očevice, protesti u Bengaziju su počeli kada je uhapšen jedan advokat koji je poznat kao istaknut kritičar vlasti. Advokat je kasnije navodno pušten, ali su protesti, u kojima je učestvovalo i do 2.000 ljudi, nastavljeni.

Učesnici demonstracija su bacali kamenice na policiju koja je, kako tvrde očevici, odgovorila vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima.

Broj demonstranata je na kraju spao na nekoliko stotina ljudi, a očevici kažu da je Bengazijem ovladao strah. Na državnoj televiziji su emitovani snimci iz Bengazija na kojima se vidi kako nekoliko stotina ljudi uzvikuju parole podrške vlastima.

Libijska vlada za sada nije komentarisala događaje u Bengaziju.

Bahrein: U nemirima poginulo dvoje

Demonstranti kampuju u centru Manamea, izvodeći mirni takozvani "sit-in" prtest

U nemirima koji već nekoliko dana traju u Manameu u Bahreinu poginula su dva demonstranta, a ministar unutrašnjih poslova šeik Rašed ben Abdalah Al Kalifa u noći između utorka i srede izvinio se zbog njihove pogibije i najavio hapšenje odgovornih pripadnika snaga bezbednosti.

U svom govoru na televiziji, šeik je izrazio svoje "duboko žaljenje" zbog smrti dva demonstranta tokom rasturanja anti-vladinih protesta u ponedeljak i utorak. "Izvinjavamo se naciji, građanima i porodicama nastradalih i saosećamo se sa njihovim bolom" rekao je ministar.

Posle događaja u Tunisu i Egiptu, hiljade demonstranata okupilo se u utorak u centru Maname zahtevajući promenu režima. U toku protesta poginula su dva mlada šita koja su demonstrirala. Jedan od njih podlegao je u ranama koje je zadobio u ponedeljak u toku rasturanja protesta u šiitskom selu Dija istočno od Maname dok je drugi nastradao u utorak tokom rasturanja mitinga u glavnom gradu.

2024 © - Vesti online