Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 13.02.2011.
11:07 >> 13:09h
Jutarnji.hr A

SAD: Srpski, hrvatski, bošnjački, crnogorski - sve je to jedan jezik

Činovnici amerčke diplomatije su radeći na prostoru bivše Jugoslavije utvrdili da nametanje hrvatskog, bošnjačkog, ili još nekog jezika, stvorenog na osnovu sticanja državnosti, nema smisla jer su sve to varijante ili dijalekti jednog istog jezika. Amerikanci se zato zalažu za srpsko-hrvatski naziv, a razloga za "ukidanje" državnih jezika ima nekoliko.

Kojim jezikom vi pričate?

Kancelarija glavnog inspektora američkog Državnog sekretara poslala je 2009. godine interni dokument Odeljenju za ljudske resurse i Institutu za službu spoljnih poslova pod naslovom "Balkanska jezična problematika".

 
Harold V. Geizel, tadašnji zamenik glavnog inspektora, izveštava u dokumentu o poseti svoje službe američkim ambasadama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji kada su čuli od "službenika službe spoljnih poslova i menadžera u ambasadama zabrinutosti vezane uz praksu Sekretarijata da tretira bošnjački, hrvatski i srpski jezik kao tri zasebna jezika”. Službenici su izvestili inspektora da je, zapravo, reč o "dijalektima jednog jezika". Inspektori su zato zaključili da bi bilo veoma dobro kada bi Sekretarijat prihvatilo taj stav i tretirao ta tri jezika kao jedan, odnosno kao tri regionalne varijante srpsko-hrvatskog jezika.

Tumačeći svoju odluku, inspektori navode da su jezici povezani sa nastajanjem država posle raspada Jugoslavije. "Uprkos novim imenima, ove regionalne varijante ostaju lingvistički bazično iste sa neznatnim varijacijama, uključujući korišćenje ćirilice u srpskom”, piše u dokumentu. Te se varijacije, smatraju američki inspektori, mogu lako razumeti uz kratkotrajne vežbe konverzacije.

Inspektor zaključuje da je nepotrebno da službenik koji se već obučio za, na primer, hrvatski jezik, ako iz Zagreba ide u Sarajevo, mora da prođe ceo tečaj bošnjačkog kao da je reč o novom jeziku. Kancelarija američkog inspektora se poziva i na presedane u dva prethodna mišljenja koja utvrđuju da bi "bošnjački, hrvatski, srpskohrvatski i srpski trebalo biti grupisani zajedno i tretirani kao jedinstven jezik u cilju utvrđivanja podobnosti za plaćanje kurseva za učenje jezika”.

Konačno, zaključuje se u dokumentu, "svi veći američki univerziteti sa dobro sastavljenim programima slovenskih jezika, uključujući Havard i UCLA-u, tretiraju ova tri dijalekta kao jedan jezik".

Razlozi zbog kojih SAD insistira da na srpskohrvatskom su ušteda novca, i "regionalna saradnja". Naime, inspektori smatraju da bi "obuka postala uspešnija kad ne bi bila 'balkanizovana', a to bi moglo da pomogne kreiranju kadra regionalnih eksperata jezičke kvalifikacije i istovremeno bi pružalo opipljiv dokaz američke podrške za jačanje saradnje među narodima bivše Jugoslavije".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 11:23
Nemci, Austrijanci i Svajcarci imaju svoj zejednicki jezik - nemacki. Srbi, Hrvati, Srbi muslimani (tzv. Bosnjaci) i Crnogorci imaju, takodje, svoj zajednicki jezik - srpski.
Nedelja 13.02.2011. 11:21
Amerikanci otkrili toplu vodu?Naravno da je to isti jezik koji se prica skoro u celoj bivsoj Jugoslaviji Srpski jezik sa razlicitim dijalektima.
Nedelja 13.02.2011. 11:59
j....M ti lopove koji jezik kradu,lalo bre imate li nesta svoje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online