Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
00:35
slobodnaevropa.org, Vestionline A

Na kom jeziku razgovaraju Grabar Kitarović i Vučić?

Nedavno prezentirana Deklaracija o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca podigla je priličnu prašinu u regionu. Deklaraciju je inicijalno potpisalo 200 uglednih javnih ličnosti sa područja bivše Jugoslavije, a nakon njenog objavljivanja potpisalo ju je preko 8.000 ljudi iz regiona. Da li Deklaracija oživljava Jugoslaviju, i zašto je naišla uglavnom na negativne reakcije, pita se RSE.

Ured predsjednice Republike Hrvatske
"Romantični" susret na mostu Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića

Deklaracija - provokacija ili...

- U Hrvatskoj Deklaracija nije najbolje primljena. Na sve strane mogle su se čuti ogorčene reakcije nacionalističkih lingvista, da ih tako nazovem. Mene je zapanjila količina besa koju je Deklaracija izazvala. Ne postoji desni, nacionalistički komentator koji nije oštro i brutalno napao Deklaraciju. I službena politika ju je prezirno odbacila - kaže Ante Tomić, književnik iz Splita i jedan od potpisnika Deklaracije.

- Gospođa Kolinda Grabar Kitarović je to izjavila, a videli smo da ona na tom zajedničkom jeziku vrlo lepo komunicira sa Aleksandrom Vučićem i drugim političarima iz regije. Međutim, ako upitate bilo kog desničarskog komentatora u Hrvatskoj, Deklaracija je nesumljivo srpska provokacija. Komično je da hrvatski nacionalisti doživljavaju kao četničko čedo, a srpski kao prvorazrednu ustašku provokaciju.

Jedan od potpisnika Deklaracije iz Srbije Saša Ilić, navodi da su i u Srbiji reakcije bile manje-više negativne. Državni vrh nije reagovao, ali zato su se permanentne reakcije mogu čitati u beogradskoj Politici. To ide iz dana u dan. Oglašavaju se lingvisti, akademici, pisci.

- Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) smatra da je Deklaracija o zajedničkom jeziku namerno nedorečena provokacija. Taj stav je u Politici sapoštio Predrag Piper, sekretar Odeljenja - kaže Ilić.

Filolog ​Miloš Kovačević smatra da je Deklaracija napad na Srbe i srpski jezik, jer hrvatski, bosanski i crnogorski jezik stavlja u ravnopravan položaj sa srpskim.

S druge strane, Saša Ilić smatra da Deklaracija o zajedničkom jeziku neće ništa promeniti na kulturnoj sceni Zapadnog Balkana, kako se danas zove prostor bivše Jugoslavije.

- Ona je nekakav glas poraženih snaga. Trenutno ne može ništa da promeni zato što nema nikakvu političku snagu iza sebe. Može samo da provocira i intrigira. Ali verujem da u budućnosti ona može značiti mnogo više nego što u ovom trenutku možemo da zamislimo - zaključuje Ilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online