Ponedeljak 17.04.2017.
00:35
slobodnaevropa.org, Vestionline

Na kom jeziku razgovaraju Grabar Kitarović i Vučić?

Ured predsjednice Republike Hrvatske
"Romantični" susret na mostu Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića

Deklaracija - provokacija ili...

- U Hrvatskoj Deklaracija nije najbolje primljena. Na sve strane mogle su se čuti ogorčene reakcije nacionalističkih lingvista, da ih tako nazovem. Mene je zapanjila količina besa koju je Deklaracija izazvala. Ne postoji desni, nacionalistički komentator koji nije oštro i brutalno napao Deklaraciju. I službena politika ju je prezirno odbacila - kaže Ante Tomić, književnik iz Splita i jedan od potpisnika Deklaracije.

- Gospođa Kolinda Grabar Kitarović je to izjavila, a videli smo da ona na tom zajedničkom jeziku vrlo lepo komunicira sa Aleksandrom Vučićem i drugim političarima iz regije. Međutim, ako upitate bilo kog desničarskog komentatora u Hrvatskoj, Deklaracija je nesumljivo srpska provokacija. Komično je da hrvatski nacionalisti doživljavaju kao četničko čedo, a srpski kao prvorazrednu ustašku provokaciju.

Jedan od potpisnika Deklaracije iz Srbije Saša Ilić, navodi da su i u Srbiji reakcije bile manje-više negativne. Državni vrh nije reagovao, ali zato su se permanentne reakcije mogu čitati u beogradskoj Politici. To ide iz dana u dan. Oglašavaju se lingvisti, akademici, pisci.

- Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) smatra da je Deklaracija o zajedničkom jeziku namerno nedorečena provokacija. Taj stav je u Politici sapoštio Predrag Piper, sekretar Odeljenja - kaže Ilić.

Filolog ​Miloš Kovačević smatra da je Deklaracija napad na Srbe i srpski jezik, jer hrvatski, bosanski i crnogorski jezik stavlja u ravnopravan položaj sa srpskim.

S druge strane, Saša Ilić smatra da Deklaracija o zajedničkom jeziku neće ništa promeniti na kulturnoj sceni Zapadnog Balkana, kako se danas zove prostor bivše Jugoslavije.

- Ona je nekakav glas poraženih snaga. Trenutno ne može ništa da promeni zato što nema nikakvu političku snagu iza sebe. Može samo da provocira i intrigira. Ali verujem da u budućnosti ona može značiti mnogo više nego što u ovom trenutku možemo da zamislimo - zaključuje Ilić.

2020 © - Vesti online