Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.02.2011.
09:39
S. Dimitrijević - Vesti A

Moj šef Adolf Hitler

"Veoma sam bolestan, ali mislim da ću umreti u miru", kaže Rokus Miš, telohranitelj Adolfa Hitlera od 1940. do 1945. godine. Ovaj 93-godišnjak živi bez kajanja i sa poštovanjem govori o vođi Trećeg rajha.

Rokus Miš: Uspomene na Firera
 






Rokus živi u maloj beloj kući, nekoliko kilometara od Hitlerovog bunkera u Berlinu. U kući nema firerovih slika, bista ili stvari. Izbacila ih je Mišova supruga Gerda.
 

Rokus je kao 20-godišnjak raspoređen u Verfügungstruppe koja je bila preteča SS trupa. U borbi za utvrđenje Modlin kod Varšave dobio je metak u pluća, a za ispoljenu hrabrost dobio je Gvozdeni krst. Kada se oporavio, raspoređen je u Hilterovu pratnju.
 

"Odvezli su me u Berlin, u Vilhelmstrasse 77, što je bila firerova adresa. Strepeo sam od tog susreta. Prvi zadatak mi je bio da u Beču predam pismo njegovoj sestri Paulini. Kada sam ga video, shvatio sam da nije ni neman ni nadbiće. Ostavio je na mene utisak normalnog i rečitog čoveka", seća se Miš, koji je potom pet godina bio njegov lični telefonista, kurir i telohranitelj.
 

Još pamti Hitlerov broj telefona - 12 00 50. Seća se i svoje svadbe sa Gerdom 1942. godine, kada je od firera na poklon dobio sanduk vina.

Zatrpan pismima obožavalaca
 

Rokus Miš, koji se jedva kreće i uz pomoć hodalice, kaže da je suviše star da bi odgovarao na brojna pisma i mejlove koje dobija od obožavalaca širom sveta. Njegova kuća je puna pisama i paketa.
 

"Pisma stižu iz Koreje, Finske, Islanda, SAD i drugih zemalja i ni u jednom nema ružne reči", kaže Miš.

"Neprestano sam bio u Hitlerovoj blizini, ali nisam ništao imao sa nacističkom partijom. Slušao sam njegove telefonske razgovore, ali nikada nisam čuo ništa o masovnim ubistvima Jevreja. Radio sam savesno svoj posao, nisam hteo da ga izgubim jer sam bio zadovoljan što nisam na frontu", kaže on.
 

Miš je bio svedok pokušaja atentata na Hitlera, 20. jula 1944, a seća se i njegovih poslednjih dana u bunkeru. Bio je prisutan kada se Hitler, 30. aprila 1945, oprostio sa svima i prešao u susednu sobu gde se ubio. Svojim očima je video mrtvog firera.
 

"Pored njega je u sofi bilo telo njegove ljubavnice Eve Braun. Glava joj je bila okrenuta prema njemu, a kolena je povukla prema grudima. Imala je tamnoplavu haljinu"...
 

Miš je sutradan razgovarao s Hitlerovim ministrom propagande Jozefom Gebelsom, koji je tog dana otrovao svojih šest kćeri i sebi oduzeo život. Želeo je da pobegne od Rusa, ali nije hteo da dezertira. Gebelsa je pitao šta još može da učini. Nakon toga je deaktivirao telefonski sistem u bunkeru odakle je pobegao u podzemni tunel gde su ga uhvatili crvenoarmejci.

Uspomena na službovanje
 

Prebačen je u vojni logor Butirka u Sovjetskom Savezu. Posle devet godina robije na planini Ural u Kazahstanu vratio se u Nemačku 1954.
 

"Posle smrti moje žene 1997. živim sam u ovoj kućici gde ću uskoro i umreti", kaže Rokus Miš koji za sobom ostavlja knjigu "Bio sam Hitlerov telohranitelj" (negde je prevedena kao "Poslednji svedok"), čije je objavljivanje prilično odjeknulo u Švedskoj i Norveškoj.
 

Hitlerov anđeo čuvar nije bio nacista, navodi norveški list "Dagblade" u opširnom feljtonu o Rokusu Mišu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.02.2011. 11:33
U čemu je štos pa ovi hićini traju ovoliko dugo,osim ako se koknu sami,uglavnom žive kao gavranovi,koliko hoćeš dugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online