Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 03.02.2011.
20:11
Vestionline A

"Holanđani zbog Srebrenice imaju kompleks niže vrednosti"

Holandsko društvo još muči slučaj neuspeha njihove vojske da spreči masakr muslimana u Srebrenici 1995. godine, koji je dramatično uticao na raspoređivanje holandske vojske u inostranstvu, navodi se u depeši iz američke ambasade u Hagu od 19. decembra 2006. godine, koju je objavio "Vikiliks".

Holandski vojnici UN-a u Srebrenici

Srebrenica je, takođe, doprinela kompleksu niže vrednosti koji holandski vojni vrh već dugo pokušava da prevaziđe, navodi se u depeši i ističe da je jasno da su osećanja u holandskom društvu, dok vojska pokušava da se izbori sa prošlošću, još sveža, deset godina posle neuspeha u Srebrenici.


U depeši piše da je holandski ministar odbrane Henk Kamp 4. decembra 2006. godine vojnicima bataljona koji je bio u sastavu Unprofora u Bosni 1995. predstavio specijalna odlikovanja za "časnu i savesnu službu u teškim okolnostima", što je izazvalo "gorka osećanja", pitanja i kritike holandskog društva, uključujući i veoma oštre kritike medija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 od ukupno 850 pripadnika ovog bataljona, čiji neuspeh da spreči masakr i dalje predstavlja predmet spora za Holanđane, navodi se u depeši koju je potpisao šef misije u ambasadi SAD u Hagu Čet Blejkmen.


"Kritičari okrivljuju kukavice iz holandskog bataljona jer nisu ništa preduzele da masakr spreče, dok vojnici tvrde da je odbrana Srebrenice bila nemoguća zbog nedovoljnih ovlašćenja, neadekvatnog oružja i nedostatka podrške UN", ističe se u poverljivoj prepisci.


Vojnike su u zemlji dočekale optužbe da su nekompetentni, a mnogi od njih su tražili dugoročnu pomoć u lečenju od preživljene traume.


U depeši se ističe da je Srebrenica na kraju dovela do pada holandske vlade 2002. godine, posle izveštaja Holandskog instituta za ratnu demokratiju u kojem je krivica delimično pala na vladu, a vojnici oslobođeni većeg dela krivice, "jer su bili brojno nadvladani i slabo naoružani i morali su da poštuju ograničena pravila angažovanja".


U depeši se, takođe, navodi da je posledica toga to što holandska vlada sada mora da ispuni odgovarajuće kriterijume pre nego što parlament odobri slanje trupa u inostranstvo, a najvažniji zahtev tiče se udruživanja sa većim snagama kako bi se izbeglo neispunjavanje zadatka, što se, kako Holanđani smatraju, dogodilo u Srebrenici.


Zbog toga je, ističe se, razmeštanje holandskih vojnika u Avganistanu odlagano više puta dok nije dogovoreno da se snage udruže sa australijskim.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 20:19
ма је.е се холанђанима за балије, више им је ђенерал помогао, је л им дијелио чоколаде, је л их испратио за тузлу...
Četvrtak 03.02.2011. 20:44
Vise je kod njih kompleks krivice sto su stitili hajducku pecinu Nasera Orica iz koje je komotno izlazio i vacao se krvavih ruku. Znali su i oni a znao i Alija Izetbegovic da ce se srpska vojska pojaviti da izravna racune.Ko ne bi imao traumu kad je svaki dan cekao lavinu osvetnika.
Četvrtak 03.02.2011. 23:51
"U depeši se ističe da je Srebrenica na kraju dovela do pada holandske vlade 2002. godine" Nije istina jer vlada je iz marketinskih razloga podnela ostavku samo par meseci pre regularnih izbora.Al ga je ovaj novinar zamrsio..Ova nova misija nema ama bas nikakve veze sa Srebrenicom.Vlada u Holandiji je sada puno drugacija.O svemu upravlja stranka koja daje vecinu VVD i CDA..dve stranke koje su u vladi i koje se samo bore za interese bogatih.PVV je desnicarska stranka koja upravlja svim vaznim odlukama.Vodja PVV je Gert Wilders, poznat po njegovim antiislamskim stavovima i filmovima 'Fitna' itd gde je jedan od najupecatljivijih snimaka kad Siftari lome krst sa srpske crkve na Kosmetu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online