Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 02.02.2011.
20:38
Srna A

Al Kaida pravi nuklearnu bombu

Al Kaida aktivno pokušava da dođe o nuklearnog materijala i regrutuje naučnike da naprave "prljavu" radioaktivnu bombu, navodi se u tajnim diplomatskim dokumentima, koje je objavio "Vikiliks", prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Teroristi traže razornije oružje
 


List navodi da se na sastancima bezbednosnih službi sugerisalo da su džihadističke grupe veoma blizu "funkcionalnih i efikasnih" bioloških i hemijskih naoružanja koja mogu usmrtiti više hiljada ljudi ukoliko budu aktivirani na Zapadu.


"Vikiliks" je "Dejli telegrafu" prosledio više hiljada poverljivih američkih dokumenata u kojima se nalaze detalji o međunarodnoj borbi za zaustavljanje širenja nuklearnog, hemijskog i biloškog materijala.


Na sastanku NATO u januaru 2009. godine šefovi odbrana obavestili su zemlje članica da Al Kaida priprema program za "improvizovane prljave eksplozivne naprave" za proizvodnju nuklearnih bombi koje mogu biti upotrebljene protiv britanskih vojnika u Avganistanu.


Pored velike eksplozije, "prljava bomba" izaziva i višegodišnju kontaminaciju oblasti u kojoj je aktivirana.


Na sastancima je, takođe, govoreno o tome da je u dokumentima pronađenim 2007. godine u Avganistanu otkriveno da je postignut "veći napredak" u oblasti biotrerorizma nego što se to ranije mislilo.

Indijski savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je u junu 2008. godine zvaničnicima američke bezbednosne službe da su teroristi napravili "popis pokušaja za dobijanje fizionog materijala" i da "imaju tehničku stručnost da proizvode eksplozivne naprave jače od običnih prljavih bombi".


U upozorenjima o švercu nuklearnog materijala, koja su poslata u Vašington iz američkih ambasada u inostranstvu, navodi se kako su kriminalne i terorističke grupe švercovale velike količine veoma radioaktivnog materijala širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka.


U upozorenjima je objašnjeno da carinici na udaljenim graničnim prelazima koriste aparate za otkrivanje radijacije da bi otkrili i zaplenili tovare uranijuma i plutonijuma.


Otkriveno je da su teretni vozovi prevozili nuklearni materijal preko granice između Kazahstana i Rusije, te da je visoko obogaćeni uranijum prevožen preko Ugande u autobusu i da je u Lisabonu "sitni kriminalac" ponudio na prodaju radioaktivne ploče ukradene u Černobilu.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 20:45
To se odavno ocekuje.Ili da naprave sami ili da im neko proda.Nadam se da do toga nece doci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online