Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2009.
16:34
Tanjug A

Rusija: Vreme da ukinemo OEBS

Stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskom savezu (NATO) Dmitrij Rogozin uručio je generalnom sekretaru NATO-a Andersu Fogu Rasmusenu nacrt Sporazuma o evropskoj bezbednosti, koji je u nedelju objavljen na sajtu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, javio je Itar-Tass.

U vesti iz Brisela ruska državna agencija je, pozivajući se na izvore, navela je da se NATO “ne protivi razmatranju tog dokumenta u okviru Saveta Rusija-NATO“, ali da smatra da “za tu diskusiju više odgovara OEBS“.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin
 


Međutim, Rusi su decidno protiv takovog predloga i zalažu se za direktan dijalog sa evropskim državama, SAD, Evropskom unijom i NATO, o inicijativi ruskog predsednika za sklapanje novog sporazuma o evropskoj bezbednosti, smatrajući da se OEBS za poslednjih 15 godina diskreditovao kao organizacija koja je u stanju da rešava praktična bezbednosna pitanja.

“Postojeće međunarodne organizacije - NATO, EU i OEBS, nisu efikasne i univerzalne“, izjavio je i danas predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Konstantin Kosačov, dodajući da je „dovoljno navesti kao primer situaciju sa Kosovom, koju nijedna od tih organizacija nije mogla da spreči“, a sitauciju na Kakvazu “nijedna od međunarodnih struktura ne može rešiti do sada“.

Kosačov je za dnevnik „Izvestija“ rekao je da je upravo na predupređivanje mogućih vojnih pretnji i usmeren novi sporazum. Taj list navodi da je glavni princip iz novog sporazuma da se ne jača sopstvena, na račun slabljenja bezbednosti drugih zemalja, a da Medvedev predlaže potpisivanje novog dokumenta koji bi postao ne samo simbol okončanja „hladnog rata“, već i stvoriti novu arhitekturu bezbednosti u svetu.

Postojeći mehanizmi bezbednosti u Evropi su smešni

Dnevnik “Gazeta“ prenosi ocenu zamenika direktora Instituta za zemlje Zajednice Nezavisnih Država Vladimira Žarihina da je Moskva pripremila dobar dokument, uporediv sa Sporazumom iz Helsinkija, koji direktno ukazuje na neefikasnost postojećih mehanizama bezbednosti u Evropi.
“Posle potpisivanja tog sporazuma od strane evrospkih zemalja, OEBS treba da prestane da postoji. Niko se posebno neće uzbuditi zbog toga“, rekao je Žarihin, koji smatra da predloženi nacrt neće biti potpisan dok se ne reši pitanje Kosova, Južne Osetije i Abhazije.„Dok ta pitanja ne reše, nikakvog jedinstvenog bezbednosnog prostora neće biti“, smatra on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online