Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 30.01.2011.
12:29 >> 15:00h
Lj. Ivanović - Vesti A

Otpor ruši i Mubaraka

Najuspešniji izvozni proizvod Srbije mogla bi da postane "revolucija", što dokazuje i najnovija situacija u Egiptu gde bunt protiv vlade vodi organizacija koja je verna kopija srpskog Otpora. Posle Srbije, Gruzije, Ukrajine, Kirgizije, delimično i Belorusije, egipatski Pokret "6. april", koji za simbol ima identičnu pesnicu kao i srpski Otpor, zatražio je odlazak s vlasti Hosnija Mubaraka.

Pesnica kao simbol bunta: Sa protesta u Egiptu

Osnovao ga je Ahmad Maher još 2008. godine, kao organizaciju čiji je cilj bio podrška fabričkim radnicima koji su 6. aprila te godine krenuli u štrajk.


Ova organizacija na svom sajtu ne krije da joj je uzor, između ostalih, upravo srpski studentski pokret "Otpor", a matrica organizovanja je gotovo identična.

Jedina razlika je u tome što Pokret "6. april" komunicira sa članovima i simpatizerima skoro isključivo preko socijalnih mreža na internetu, Tviter i Fejsbuk.

Upravo iz tog razloga je egipatska vlada i naredila prekid svih internet komunikacija, dok je funkcionisanje mreža mobilne telefonije otežano. Prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Kairu Miroslav Mitrović kaže da mu je poznato postojanje pokreta sličnog "Otporu" koji deluje u Egiptu.


- Znam da postoji taj pokret, ali je sličnih pokreta bilo u mnogim zemljama - kaže Mitrović.

Kad je reč o situaciji u samom Kairu, Mitrović kaže da je na snazi policijski čas do sedam sati ujutro, te da su državljani Srbije u svakodnevnom kontaktu s ambasadom u slučaju da im zatreba bilo kakva pomoć.

- Zasad nema administrativnih prepreka za ulazak ili izlaz iz zemlje. Drumski, železnički i aviosaobraćaj funkcionišu. Međutim, na ulici ogromnog grada je neobično mirno, na glavnim punktovima su snage bezbednosti, a paljevine su vidljive - kaže Mitrović.

Ambasada na oprezu

 

U Egiptu se trenutno nalaze dve grupe turista iz Srbije i oni su smešteni u Hurgadi, odnosno Šarm el Šeiku, potvrdio je "Vestima" Miroslav Mitrović, prvi savetnik srpske ambasade u Kairu.


- Oni su na kraju odmora i vratiće se avionom Aviogeneksa u ponedeljak letom iz Hurgade. Svi su bezbedni, a mi pratimo situaciju i spremni smo na eventualnu evakuaciju. Kad je reč o našim radnicima u Kairu, mi smo u svakodnevnom kontaktu sa onima koji su se ambasadi javili, ali je teško znati koliko ih zaista ima u gradu od 22 miliona stanovnika - kaže za naš list Mitrović.

Model navodnih studentskih organizacija koje su među prvima u rušenju represivnih vlada zaista je profunkcionisao u Srbiji 2000. godine. Zapravo, srpski "Otpor" osnovan je dve godine ranije kao studentski pokret koji se protivio tadašnjem Zakonu o univerzitetu, da bi posle bombardovanja NATO prerastao u politički pokret za rušenje Slobodana Miloševića.

Pokret je bio obilato finansiran iz SAD i država EU, a njegovi aktivisti su trenirani za organizaciju nenasilnog otpora. Ostalo je istorija, bar kad je o Srbiji reč, ali ne i za druge države.

MTV nagrada: Srpski "Otporaši" posle povratka iz Amerike

Ubrzo posle 5. oktobra, istočnu Evropu potresa talas takozvanih obojenih revolucija u kojima je po pravilu postojao pokret studenata sa pesnicom kao simbolom.

Prvo je na red došla Gruzija u kojoj je "Revoluciju ruža" poveo sadašnji predsednik Mihail Sakašvili rame uz rame sa pokretom "Kmara!" (Dosta!) čiji su instruktori upravo bili momci i devojke iz Srbije.


Četiri godine kasnije u "Narandžastoj revoluciji" u Ukrajini na vlast dolazi tandem Viktor Juščenčo - Julija Timošenko, a značajnu ulogu u formiranju širokog fronta za odbranu izbornih rezultata imao je i pokret "Pora" (Vreme je), opet nastao na univerzitetu u Kijevu.

Već 2005, u Kirgiziji izbija "Revolucija lala", uz studentski pokret "KelKel" i - smena vlasti.


Jedini neuspeh u obaranju režima doživela je beloruska varijanta nazvana "Zubr".


Ali, to nije označilo i kraj izvoza revolucije. Dokaz za to je Egipat, s tim što još ostaje da se vidi da li će operacija uspeti.
  

Završili u DS i LDP

 

Posle uspeha u rušenju Miloševića, pokret "Otpor" je prestao da korist slogan "Gotov je" i utvrdio novi "Samo vas gledamo", što je bio uvod u nameru čelnika organizacije da ona preraste u političku stranku. To se i dogodilo u jesen 2003. godine.

 

Međutim, partija nije ni izbliza bila privlačna kao i studentska organizacija, te na izborima ne prelazi cenzus. Vođama postaje jasno da stranka ne može da zaživi, te mnogi od njih odlučuju da političku karijeru grade u već postojećim strankama, uglavnom Demokratskoj stranci, ali i Građanskom savezu, odnosno kasnije Liberalno-demokratskoj partiji.

 

Danas je Nenad Konstantinović (DS), jedan od vođa "Otpora", predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, Srđan Milivojević (DS) je narodni poslanik, Slobodan Homen (DS) državni sekretar u Ministarstvu pravde, dok je Ivan Andrić visoki funkcioner LDP-a.

Vikiliks: Mubarak odbacivao reforme


Dok egipatske snage bezbednosti nastoje da uguše antivladine demonstracije, u američkim diplomatskim depešama procurelim u javnost preko Vikiliksa navodi se da je Vašington bezuspešno pokušavao da ubedi svog arapskog saveznika da poboljša stanje ljudskih prava, prenosi Glas Amerike.


U američkim diplomatskim depešama, koje je Vikiliks ove nedelje predao Njujork tajmsu, navodi se da je stanje ljudskih prava u Egiptu osetljiva tema u razgovorima između američkih funkcionera i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.


Iako se diplomatija poboljšala pod predsednikom Barakom Obamom, američka ambasadorka u Egiptu Margaret Skobi navodno je 2009. godine upozoravala u svojim depešama da bi američke diplomate u razgovorima sa Mubarakom trebalo da ublaže svoj pritisak za veća ljudska prava.


Skobi je navodno rekla američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je egipatski predsednik "provereni i istinski realista" koji ima "malo strpljenja za idealističke ciljeve".
U depešama se takođe kaže da je egipatski predsednik spreman da zapuši usta nekolicini pojedinaca da bi izbegao stvaranje nekog ekstremističkog pokreta, navodi Glas Ameirke.


U odvojenoj depeši, koju je pre dva dana objavio britanski dnevnik Gardijan, kaže se da je surovost policajaca u Egiptu toliko "rutinska i svuda prisutna" da je vlada prestala da tvrdi da ona ne postoji.


U depeši se navodi da kontakti američkih nedržavnih organizacija procenjuju da se u policijskim stanicama u Kairu svakodnevno događa na stotine slučajena mučenja zatvorenika.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 12:30
opet amerika i jevrejski lobi !
Nedelja 30.01.2011. 13:24
Zna se ko stoji iza organizacije "Otpor" i tu nema tajne nikakakve, vlast će da uzme Baradej koji je već pripremljen. Dakle na vlasti musliman, ali koji neće napasti Izrael kada se raspali po Iranu. Ne dao Bog Izraelcima da narod izbaci na vlast nekog pravog muslimana kada počne napad na Iran.
Nedelja 30.01.2011. 12:43
Zanimljivo kako amerika , britanija nemacka i ostale ne pozivaju Mubaraka da odstupi nego samo reforme da pokrene , verovatno znaju da nema nikog koji bi doso iza njega pa bio blizak i poslusan zapadu i znaju da bi mir na bliskom istoku bez Egipatske podrske bio jos dalekije .Al neverovatno mi se cini kako su mogli vojnici da pobiju vise od 100 svojih ljudi . Uf to ce jos da bude zanimljivo na bliskom istoku treba spremit fotel i kokice .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online