Nedelja 30.01.2011.
12:29 >> 15:00h
Lj. Ivanović - Vesti

Otpor ruši i Mubaraka

Pesnica kao simbol bunta: Sa protesta u Egiptu

Osnovao ga je Ahmad Maher još 2008. godine, kao organizaciju čiji je cilj bio podrška fabričkim radnicima koji su 6. aprila te godine krenuli u štrajk.


Ova organizacija na svom sajtu ne krije da joj je uzor, između ostalih, upravo srpski studentski pokret "Otpor", a matrica organizovanja je gotovo identična.

Jedina razlika je u tome što Pokret "6. april" komunicira sa članovima i simpatizerima skoro isključivo preko socijalnih mreža na internetu, Tviter i Fejsbuk.

Upravo iz tog razloga je egipatska vlada i naredila prekid svih internet komunikacija, dok je funkcionisanje mreža mobilne telefonije otežano. Prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Kairu Miroslav Mitrović kaže da mu je poznato postojanje pokreta sličnog "Otporu" koji deluje u Egiptu.


- Znam da postoji taj pokret, ali je sličnih pokreta bilo u mnogim zemljama - kaže Mitrović.

Kad je reč o situaciji u samom Kairu, Mitrović kaže da je na snazi policijski čas do sedam sati ujutro, te da su državljani Srbije u svakodnevnom kontaktu s ambasadom u slučaju da im zatreba bilo kakva pomoć.

- Zasad nema administrativnih prepreka za ulazak ili izlaz iz zemlje. Drumski, železnički i aviosaobraćaj funkcionišu. Međutim, na ulici ogromnog grada je neobično mirno, na glavnim punktovima su snage bezbednosti, a paljevine su vidljive - kaže Mitrović.

Ambasada na oprezu

 

U Egiptu se trenutno nalaze dve grupe turista iz Srbije i oni su smešteni u Hurgadi, odnosno Šarm el Šeiku, potvrdio je "Vestima" Miroslav Mitrović, prvi savetnik srpske ambasade u Kairu.


- Oni su na kraju odmora i vratiće se avionom Aviogeneksa u ponedeljak letom iz Hurgade. Svi su bezbedni, a mi pratimo situaciju i spremni smo na eventualnu evakuaciju. Kad je reč o našim radnicima u Kairu, mi smo u svakodnevnom kontaktu sa onima koji su se ambasadi javili, ali je teško znati koliko ih zaista ima u gradu od 22 miliona stanovnika - kaže za naš list Mitrović.

Model navodnih studentskih organizacija koje su među prvima u rušenju represivnih vlada zaista je profunkcionisao u Srbiji 2000. godine. Zapravo, srpski "Otpor" osnovan je dve godine ranije kao studentski pokret koji se protivio tadašnjem Zakonu o univerzitetu, da bi posle bombardovanja NATO prerastao u politički pokret za rušenje Slobodana Miloševića.

Pokret je bio obilato finansiran iz SAD i država EU, a njegovi aktivisti su trenirani za organizaciju nenasilnog otpora. Ostalo je istorija, bar kad je o Srbiji reč, ali ne i za druge države.

MTV nagrada: Srpski "Otporaši" posle povratka iz Amerike

Ubrzo posle 5. oktobra, istočnu Evropu potresa talas takozvanih obojenih revolucija u kojima je po pravilu postojao pokret studenata sa pesnicom kao simbolom.

Prvo je na red došla Gruzija u kojoj je "Revoluciju ruža" poveo sadašnji predsednik Mihail Sakašvili rame uz rame sa pokretom "Kmara!" (Dosta!) čiji su instruktori upravo bili momci i devojke iz Srbije.


Četiri godine kasnije u "Narandžastoj revoluciji" u Ukrajini na vlast dolazi tandem Viktor Juščenčo - Julija Timošenko, a značajnu ulogu u formiranju širokog fronta za odbranu izbornih rezultata imao je i pokret "Pora" (Vreme je), opet nastao na univerzitetu u Kijevu.

Već 2005, u Kirgiziji izbija "Revolucija lala", uz studentski pokret "KelKel" i - smena vlasti.


Jedini neuspeh u obaranju režima doživela je beloruska varijanta nazvana "Zubr".


Ali, to nije označilo i kraj izvoza revolucije. Dokaz za to je Egipat, s tim što još ostaje da se vidi da li će operacija uspeti.
  

Završili u DS i LDP

 

Posle uspeha u rušenju Miloševića, pokret "Otpor" je prestao da korist slogan "Gotov je" i utvrdio novi "Samo vas gledamo", što je bio uvod u nameru čelnika organizacije da ona preraste u političku stranku. To se i dogodilo u jesen 2003. godine.

 

Međutim, partija nije ni izbliza bila privlačna kao i studentska organizacija, te na izborima ne prelazi cenzus. Vođama postaje jasno da stranka ne može da zaživi, te mnogi od njih odlučuju da političku karijeru grade u već postojećim strankama, uglavnom Demokratskoj stranci, ali i Građanskom savezu, odnosno kasnije Liberalno-demokratskoj partiji.

 

Danas je Nenad Konstantinović (DS), jedan od vođa "Otpora", predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, Srđan Milivojević (DS) je narodni poslanik, Slobodan Homen (DS) državni sekretar u Ministarstvu pravde, dok je Ivan Andrić visoki funkcioner LDP-a.

Vikiliks: Mubarak odbacivao reforme


Dok egipatske snage bezbednosti nastoje da uguše antivladine demonstracije, u američkim diplomatskim depešama procurelim u javnost preko Vikiliksa navodi se da je Vašington bezuspešno pokušavao da ubedi svog arapskog saveznika da poboljša stanje ljudskih prava, prenosi Glas Amerike.


U američkim diplomatskim depešama, koje je Vikiliks ove nedelje predao Njujork tajmsu, navodi se da je stanje ljudskih prava u Egiptu osetljiva tema u razgovorima između američkih funkcionera i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.


Iako se diplomatija poboljšala pod predsednikom Barakom Obamom, američka ambasadorka u Egiptu Margaret Skobi navodno je 2009. godine upozoravala u svojim depešama da bi američke diplomate u razgovorima sa Mubarakom trebalo da ublaže svoj pritisak za veća ljudska prava.


Skobi je navodno rekla američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je egipatski predsednik "provereni i istinski realista" koji ima "malo strpljenja za idealističke ciljeve".
U depešama se takođe kaže da je egipatski predsednik spreman da zapuši usta nekolicini pojedinaca da bi izbegao stvaranje nekog ekstremističkog pokreta, navodi Glas Ameirke.


U odvojenoj depeši, koju je pre dva dana objavio britanski dnevnik Gardijan, kaže se da je surovost policajaca u Egiptu toliko "rutinska i svuda prisutna" da je vlada prestala da tvrdi da ona ne postoji.


U depeši se navodi da kontakti američkih nedržavnih organizacija procenjuju da se u policijskim stanicama u Kairu svakodnevno događa na stotine slučajena mučenja zatvorenika.

2024 © - Vesti online