Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.01.2011.
00:44
Vestionline A

OEBS da podrži istragu na Kosmetu

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) trebalo bi da podrži međunarodnu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, izjavio je stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Anvar Azimov.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) pozvala je međunarodne institucije, uključujući i misiju Euleks na Kosovu i Metohiji da, uz pomoć članica SE, sprovedu istragu o trgovini ljudskim organima, bez obzira na pozicije koje zauzimaju optuženi za zločine, podsetio je Azimov.

Moderna Evropa ne pamti ovakve zločine


Predstavnik Rusije je naglasio i da je usvajanje rezolucije o ovom pitanju, na osnovu izveštaja Dika Martija u PS SE, potvrdilo mišljenje ruskih zvaničnika da je neophodno sprovesti detaljno istraživanje i poslati važnu poruku međunarodnoj zajednici da je nedopustivo prećutati surove zločine na KiM, prenela je agencija Itar-Tass.

"Uvereni smo da nelegalna trgovina ljudskim organima mora da ostane u centru pažnje međunarodne zajednice. Mislimo da je važno obezbediti sveobuhvatnu podršku nezavisnoj međunarodnoj istrazi, kako bi se utvrdila istina o mogućoj umešanosti visokih kosovskih zvaničnika u okrutne i nehumane zločine, nezabeležene u modernoj evropskoj istoriji. Mislimo da OEBS ne treba da ostane po strani", istakao je Azimov.

On je istakao da bi "prećutkivanje, prikrivanje ili negiranje istine, bilo isto što i sami zločini". "Samo istina i kažnjavanje kriminalaca može da pomogne u ponovnom uspostavljanju poverenja i stvori predispozicije za međuetničko poverenje na teritoriji Srbije i na celom Zapadnom Balkanu, kao i da vrati poštovanje prema međunarodnoj zajednici", zaključio je Azimov.


Itar-Tass podseća i da je Rusija podržala izveštaj Dika Martija i usvajanje rezolucije u SE 25. januara, kao i da je tog dana zamenik šefa ruske delegacije u PS SE Leonid Slucki rekao da njegova zemlja poziva međunarodnu zajednicu da osigura da će odgovorni za ovakve zločine biti kažnjeni.


Slucki je rekao i da zločini izneti u Martijevom izveštaju predstavljaju sramotu za 21. vek i da treba učiniti sve da se krivci privedu pravdi. "Još je strašnije to što su lideri OVK uključeni u zločine. Po završetku oružanih sukoba, oni su preuzeli vlast na Kosovu i nastavili svoj kanibalistički biznis i torturu nedužnog naroda", kazao je Slucki.


Prema njegovim rečima, ono što se dešavalo, još se dešava - nelegalna trgovina ljudskim organima na KiM dovodi u pitanje moralne principe međunarodne zajednice.


"To je nedopustiva situacija, a nedopustivo je i što veliki broj međunarodnih organizacija i albanske vlasti sporo sprovode istrage o zločinima", naglasio je šef ruske delegacije.


On je pozvao međunarodnu zajednicu da iznese na videlo povezanost organizovanog kriminala i kriminalnih političkih krugova na Kosmetu, podseća ruska agencija.

Fajnenšel tajms: SAD i EU moraju da dozvole istragu


Sjedinjene Američke Države i Evropska unija morali bi da, posle usvajanja izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, dopuste pokretanje istrage o ratnim zločinima, piše britanski list "Fajnenšel tajms".


U uredničkom kometaru, pod naslovom "Kosovska mračna prošlost", navodi se da su se zapadne zemlje, svaka ponaosob, pokazale nespremnim da istraže optužbe po kojima je na Kosmetu, neposredno po okončanju rata za nezavisnost, obavljana trgovina ljudskim organima.


Otkako su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova, nastavlja list, SAD i njihovi saveznici u EU nisu gajili nikakve iluzuje u pogledu zloćudnog uticaja korupcije najvišeg ranga i organizovanog kriminala u srpskoj pokrajini, preneo je BBC.


Nekadašnji američki ambasador u Prištini je primetio da će, sve dok ne budu pohapšeni besramno korumpirani visokopozicionirani zvaničnici, stanovnici Kosmeta zaključiti da je vlada tek nešto više od kleptokratije, piše britanski dnevnik.


U Vašingtonu i Briselu se strahovalo da bi eventualna zvanična istraga o trgovini organima išla na ruku Srbiji koja bi, kako piše "Fajnenšel tajms", gnevna zbog secesije Kosova i Metohije, iskoristila svaki raspoloživi materijal da diskredituje albanske vlasti u Prištini.


Sada više nema nikakvih razloga za odlaganje pokretanja jedne takve istrage, ističe "Fajnenešel tajms".


List podseća na optužbe iznete u izveštaju Martija o ubijanju srpskih zatvorenika kojima su, po odvođenju u Albaniju, vađeni organi koji su kupce nalazili na privatnim stranim klinikama.


Ukazujući da su vlasti u Prištini i u Tirani Martija nazvale prosrpskim propagandistom, "Fajnenšel tajms" ocenjuje da ni okolnosti, ni sadržina njegovog izveštaja ne opravdavaju takve napade.


Dnevnik kao razloge za to navodi činjenicu da je prve optužbe o trgovini organima 2008. godine javno iznela Karla del Ponte, svojevremeno glavna tužiteljka Haškog tribunala, kao i to što su u Martijevom izveštaju osuđeni i srpski ratni zločini.


Kosmetski Albanci su, piše dalje list, bili žrtve nasilja kao posledice politike etničkog čišćenja koju je sprovodio Slobodan Milošević.


Martijev izveštaj sadrži dovoljno uznemiravajućih svedočenja da bi se opravdalo pokretanje nezavisne istrage, a saopštavanje bolne istine o svim ratnim zverstvima neophodni su za stabilnost u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u uredničkom komentaru.


SAD i EU ne bi smeli da tu istragu sprečavaju zadržavanjem ili filtriranjem osetljivih dokumenata, a Priština i Tirana moraju da održe dato obećanje o punoj saradnji.
 

U komentaru se dodaje da Srbija ne bi smela da ovu aferu iskoristi za "destabilizaciju Kosova".

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 01:04
Kako ce da smrdi evropa nakon otkrivanja ko je sve kupovao organe i ko je sve bio upleten ! Kako ce razni Kusneri da zaglave po zatvorima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online