Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.01.2011.
03:14
Vestionline A

"Izraelska vojska nije odgovorna za napad na turski konvoj"

Izraelska vlada i vojska nisu prekršili međunarodno pravo kada su napali turski brod sa humanitarnom pomoći, koji je pokušao da probije pomorsku blokadu Gaze, a za nasilje su odgovorni putnici tog broda, navedeno je u izveštaju izraelske komisije koja sprovodi istragu o incidentu.

Humanitarni brod ili vojni cilj?!

"Jasnim pružanjem otpora hvatanju, brod 'Mavi Marmara' je postao vojni cilj", navedeno je u izveštaju komisije, koji će biti predat Ujedinjenim nacijama. Čak i da se smatra da pomorska blokada ne poštuje međunarodni zakon, pojedinci ili grupe nemaju pravo da uzmu zakon u svoje ruke i probiju blokadu", navedeno je u izveštaju.

Blokada opravdana, ali...

 

U izveštaju je navedeno da je pomorska blokada Gaze legitimna i opravdana, imajući u vidu rizik od krijumčarenja oružja pripadnicima Hamasa i napore Izraela da dostavi humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Ipak, pozvala je izraelske vlasti da ubuduće razmotre kako da sankcije budu nametnute liderima Hamasa koji upravlja pojasom Gaze, a da ne pogađaju civile.

Marinci su, prema zaključcima istrage, primereno odgovorili na napade putnika, a samo u šest od 133 pojedinačna slučaja nije mogao da bude izveden zaključak.


Oko 100 od 600 putnika je učestvovalo u sukobu i stoga se ne mogu smatrati civilima nego "direktnim učesnicima u neprijateljstvu", navela je komisija.

Izraelska komisija je optužila tursku humanitarnu organizaciju IHH koja je vlasnik broda "Mavi Marmara" za "planiran i ekstremno nasilan" otpor koji je "direktno povezan sa međunarodnim oružanim konfliktom između Izraela i Hamasa".


Komisija je tokom istrage koristila video snimke sa kamera instaliranim na kacigama marinaca i konfiskovanim od putnika, kao i izjave očevidaca. Među ljudima koji su ispitivani tokom istrage bili su i izraelski premijer i ministar odbrane Benjamin Netanjahu i Ehud Barak.

Tri međunarodna stručnjaka koja je imenovao Savet Ujedinjenih za ljudska prava da istraže incident, u septembru su saopštila da je napad bio nezakonit i da je rezultirao kršenjem ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pokrenuo svoju istragu, koja je još u toku.

Turska u šoku

Turska je šokirana rezultatima istrage izraelske komisije koja je utvrdila da su vojska i vlada pravilno postupile tokom upada na turski brod, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Turske.


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbacio je zaključke izraelske komisije, navodeći da nemaju "vrednost niti verodostojnost".

Prema rezultatima istrage turskog tima o incidentu, koji se dogodio 31. maja 2010. godine, blokada Gaze, kao i napad na humanitarni konvoj predstavljaju kršenje međunarodnog prava, dodaje se.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.01.2011. 10:20
Jao Turska je u soku,pa od cega u soku?To je Izraelska teritorija i naravno da ni Turci niti bilo ko drugi ima prava, sta da trazi bez Izraelske dozvole,nije to Srbija da svaka budala ulazi i izlazi kad hoce i gde hoce,SRBIJO GLEDAJ I UCI!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online