Ponedeljak 24.01.2011.
03:14
Vestionline

"Izraelska vojska nije odgovorna za napad na turski konvoj"

Humanitarni brod ili vojni cilj?!

"Jasnim pružanjem otpora hvatanju, brod 'Mavi Marmara' je postao vojni cilj", navedeno je u izveštaju komisije, koji će biti predat Ujedinjenim nacijama. Čak i da se smatra da pomorska blokada ne poštuje međunarodni zakon, pojedinci ili grupe nemaju pravo da uzmu zakon u svoje ruke i probiju blokadu", navedeno je u izveštaju.

Blokada opravdana, ali...

 

U izveštaju je navedeno da je pomorska blokada Gaze legitimna i opravdana, imajući u vidu rizik od krijumčarenja oružja pripadnicima Hamasa i napore Izraela da dostavi humanitarnu pomoć palestinskom narodu. Ipak, pozvala je izraelske vlasti da ubuduće razmotre kako da sankcije budu nametnute liderima Hamasa koji upravlja pojasom Gaze, a da ne pogađaju civile.

Marinci su, prema zaključcima istrage, primereno odgovorili na napade putnika, a samo u šest od 133 pojedinačna slučaja nije mogao da bude izveden zaključak.


Oko 100 od 600 putnika je učestvovalo u sukobu i stoga se ne mogu smatrati civilima nego "direktnim učesnicima u neprijateljstvu", navela je komisija.

Izraelska komisija je optužila tursku humanitarnu organizaciju IHH koja je vlasnik broda "Mavi Marmara" za "planiran i ekstremno nasilan" otpor koji je "direktno povezan sa međunarodnim oružanim konfliktom između Izraela i Hamasa".


Komisija je tokom istrage koristila video snimke sa kamera instaliranim na kacigama marinaca i konfiskovanim od putnika, kao i izjave očevidaca. Među ljudima koji su ispitivani tokom istrage bili su i izraelski premijer i ministar odbrane Benjamin Netanjahu i Ehud Barak.

Tri međunarodna stručnjaka koja je imenovao Savet Ujedinjenih za ljudska prava da istraže incident, u septembru su saopštila da je napad bio nezakonit i da je rezultirao kršenjem ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pokrenuo svoju istragu, koja je još u toku.

Turska u šoku

Turska je šokirana rezultatima istrage izraelske komisije koja je utvrdila da su vojska i vlada pravilno postupile tokom upada na turski brod, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Turske.


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbacio je zaključke izraelske komisije, navodeći da nemaju "vrednost niti verodostojnost".

Prema rezultatima istrage turskog tima o incidentu, koji se dogodio 31. maja 2010. godine, blokada Gaze, kao i napad na humanitarni konvoj predstavljaju kršenje međunarodnog prava, dodaje se.

2024 © - Vesti online