Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.01.2011.
03:11
Vesti A

Operateri Vajvanhoa krivi za katastrofu?

Poplava koju je izazvala brizbejnska reka mogla je biti znatno manjih razmera da su operatori sabirnog rezervoara Vajvanho ispustili vodu početkom januara, tvrdi inženjer Majkl O'Brajen.

On je za "Australijen" izjavio da je potapanje hiljade domova bilo neizbežno posle odluke da se relativno mala količina vode ispusti iz rezervoara Vajvanho, 7. januara i tokom vikenda koji je usledio. O'Brajen, takođe, tvrdi da su operatori rezervoara pustili "samo" 200.000 megalitara vode tokom 8. i 9. januara.


Pregledom zvaničnih podataka o ispuštanju vode iz rezervoara i popunjenosti njegovog kapaciteta u pomenutim danima ustanovilo se da bi poplava bila umerena na onim mestima gde je bila najgora, tvrdi O'Brajen.


S druge strane, izvršni šef SEQ Water Grid Beri Denijen insistira da je voda ispuštana u skladu s merama koje su ustanovljene za ublažavanje poplave, iako je količina ispuštene vode 8. i 9. januara relativno mala u odnosu na onu koja je ispuštena kasnije. On dodaje da niko nije mogao da predvidi ekstremno velike padavine koje su usledile.


U ponedeljak su, inače, nastavljeni radovi na raščišćavanju poplavljenih naselja, a zaposleni su se vratili i u sam centar Brizbejna. Glavna pijaca u naselju Rokli osposobljena je za samo 18 sati. Volonteri koji su se u subotu i nedelju odazvali pozivu na pomoć uklonili su oko 30.000 tona otpada, koji je voda izbacila.


Gradonačelnik Kempel Njumen zamolio je da svako učini što je u njegovoj moći na oporavku grada. On je, takođe, apelovao da zaposleni u gradskom centru koriste javni prevoz koji će biti besplatan do petka kako bi se izbegle gužve na ionako oštećenim putevima.


- Od apsolutnog interesa za oporavak grada jeste da ekonomsko srce Brizbejna ponovo počne da kuca. Poslednje što želimo je da vidimo kako ljudi dolaze u grad samo da bi videli kako izgleda, dok su neke linije zatvorene na saobraćajnoj gradskoj arteriji, Koronejšen drajvu - objasnio je Njumen.
 

Ponovo rade autobusi


Kako je procenjeno, rečni saobraćaj SitiKet pretrpeo je štetu od oko 100 miliona dolara. S druge strane, autobuski saobraćaj u Brizbejnu počeo je da operiše sa oko 90 odsto kapaciteta, a nešto slabiji broj vožnji i linija funkcioniše na Vest Endu i u Gudni, gde su u toku veliki radovi na raščišćavanju posledica poplave.


Sanacija škola i obdaništa


Ministar obrazovanja Kvinslenda Džef Vilson izjavio je u ponedeljak da se nada da će 92 državne škole, 14 TAFE kampova i oko 80 zabavišta i obdaništa, koliko ih je oštećeno u poplavama, biti osposobljeno za početak nove školske godine.


Tinejdžeri pljačkali kuće


Dvojica tinejdžera, starih 18 i 15 godina, uhapšeni su prilikom provale u jednu od evakuisanih kuća u Vulkakraki, zapadno od Ipsviča, a sumnja se da su oni poharali i jednu kuću na Tungara putu. Oni će biti izvedeni pred Sud za prekršaje u Ipsviču, odnosno, Dečji sud u istom gradu.


Do sada je uhapšeno 13 osoba zbog krađa tokom poplava i njih čeka kazna do 10 godina zatvora, jer se prema zakonu sankcije za pomenuta krivična dela dupliraju u vreme elementarnih nepogoda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online