Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.01.2014.
02:22
Vesti A

Ko hoće u Australiju mora u unutrašnjost

Imigranti i izbeglice su dobrodošli u Kvinslend, ali će se od njih tražiti da žive u gradovima i mestima u unutrašnjosti kako bi se smanjio pritisak na naselja jugoističnog dela države.

Vlada doseljenicima obećava tropski raj: Taunsvil
 

Vlada Kembela Njumena i federalna vlada Tonija Abota počeli su dogovore o utvrđivanju sistema viznih kvota kojim bi se doseljenici upućivali u gradove kao što su Kerns, Taunsvil i Rokhempton. U okviru programa decentralizacije stanovništva, naseljavanje u unutrašnjosti bio bi jedan od uslova za dobijanje vize.

Svake godine 100.000 novih duša

 

Svake godine, u Kvinslend stigne oko 100.000 doseljenika iz inostranstva. Predviđa se da će broj stanovnika u državi za 30 godina porasti sa 4,5 na osam miliona. Prema planovima, Vlada želi da 50 odsto populacije do 2034. godine živi van najnaseljenijeg dela - jugoistočnog dela, što znači da bi u regionima trebalo da se naseli još 2,3 miliona ljudi.

Premijer Njumen kaže da Kvinslend ima jedinstvene mogućnosti za razvoj regionalnih centara, što nije slučaj sa Novim Južnim Velsom, Viktorijom, Južnom i Zapadnom Australijom koje su, praktično, države sa jednim velikim gradom.


"Ja sam, u stvari, već razgovarao sa federalnim ministrom za doseljavanje i mi ćemo zajedno raditi na nekoj vrsti plana da pokušamo da iseljenike i izbeglice naselimo u unutrašnjosti", kazao je on.


Sada će Njumenova vlada raditi sa lokalnim upravama po regionima, kako bi se odobravanje stanovanja za ljude koji žele tamo da žive dobilo prioritet. Ranije vlade u Kvinslendu najavljivale su decentralizaciju useljeničkih programa, ali se usmeravanjem novih imigranata izvan Brizbejna, Sanšajn Kosta ili Golda Kosta nisu dobili neki značajniji rezultati.


Premijer kaže da ne veruje da će imigranti sada izbegavati Kvinslend, zato što im se nude manji gradovi.


"Izuzetni uslovi za te gradove već postoje prema svetskim merilima, jer su oni u stvari prilično lepa mesta za život. Mislim, ako pogledate sva ta mesta, ona imaju trgovinske centre, pozorišta, izuzetne parkove, plaže, izvanredne rekreativne i sportske sadržaje, kao i već postojeću odličnu infrastrukturu", kaže premijer.


Među onima koji su već prešli u unutrašnjost države nalazi se i velika familija Bosvel, koja se doselila iz Ujedinjenog Kraljevstva. Njima nije predstavljalo teškoću što su došli u - tropski raj. U stvari, bračni par Kris (50) i Anđelina (40) pobegli su iz svoje zemlje i sredine sa visokim stepenom kriminala, lošom klimom i zakrčenim putevima, sve u traženju boljeg života za svoje troje dece.

Oni smatraju da je plan Kembela Njumena dobar. "Brizbejn je prenaseljen", kaže gospođa Bosvel.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 12:49
a ko oce u nazi-evropu da mu crkne cela familija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online