Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 08.01.2011.
12:10
B92 A

Tači iz Švajcarske organizovao teror

Hašim Tači je, sredinom devedestih godina, iz Švajcarske pripremao svoj uspon u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a albanska dijaspora u toj zemlji prikupljala je značajna finansijska sredstva za OVK tih godina, piše ženevski list "Le Temps" a prenosi B92.

List navodi da su se šefovi i pristalice OVK redovno nalazili u gradu Arau, "u stanovima, kafićima i redakciji jednog lista".

U članku se dalje dodaje da su bivše izbeglice iz Švajcarske i albanski politički aktivisti Bardil Mahmuti, Hidejat Hiseni, Azem Sila, Adem Grabovci i Ramadan Avdiu.

"Kružile su glasine da su lideri OVK prikupljali i novac od šverca heroina za kupovinu vojnog oružja namenjenog Kosovu", piše list.

"Le Temps" podseća da je još 1998. godine u Švajcarskoj bila pokrenuta istraga protiv pojedinih kosmetskih Albanaca zbog šverca oružja, kršenja teritorijalnog suvereniteta u inostranstvu, neprijateljstva i učešća u kriminalnoj organizaciji.

Mudžahedini kao uzor

 

Profesor i ekspert vojne strategije Albert Stahel seća se Tačija kao "veoma opreznog" studenta.

 

"Pohađao je moje predavanje o ratu mudžahedina u Avganistanu. Koristio je njihove mehanizme borbe za sopstveni rat", rekao je Stahel.

Hašim Tači je živeo u Švajcarskoj od 1994. do 1998. godine, gde je imao status političkog azilanta i studirao je političke nauke i istoriju na Univerzitetu u Cirihu, tokom godinu dana.

List ocenjuje da je Tači ostavio veoma malo tragova u Švajcarskoj gde je bio "diskretan, nepoverljiv i veoma obazriv zbog svojih tajnih političkih aktivnosti".

"Tači je redovno, pet do šest puta godišnje, išao tajno na Kosovo kako bi utvrdio veze sa odgovornima u OVK, mada kao azilant na to nije imao pravo i mogao mu je biti oduzet status u Švajcarskoj" piše list.

Po konačnom odlasku na Kosovo i Metohiju i pod teškim sumnjama, nadziran od strane obaveštanjih službi više evrospkih zemalja, Tači je bio opužen i za organizaciju ubistava svojih rivala u sklopu pokreta za nezavisnost Albanaca, navodi "Le Temps".

POVEZANE VESTI

Subota 08.01.2011. 12:28
Сад пишу о ономе што је писала српска обавештајна служба у Милошевићево време.
Subota 08.01.2011. 12:25
svilen gajtan !
Subota 08.01.2011. 12:30
Nisu prikupljali novac, nego reketirali, prodavali drogu i decu, ubijali za pare. Kad se za hiljadu godina albansko stanovništvo bude emacipovalo, stideće se ovakvih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online