Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.12.2010.
10:28
Vestionline A

SAD: Očekujemo da će Albanci sarađivati

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen izjavio je da očekuje da će vlada u Prištini i Tirani sarađivati sa svakom eventualnom istragom o nalazima istrage Dika Martija o trgovini organima na Kosovu i umešanosti kosovskog premijera Hašima Tačija.

Čitav region je kriminalizovan: Tomas Kantrimen

Zamoljen da prokomentariše izveštaj on je u intervjuu za Glas Amerike rekao da oni "ovaj izveštaj shvataju veoma ozbiljno".


"Euleks je već istraživao ranije optužbe. Ako postoje novi dokazi u ovom izveštaju ili novi svedoci to se mora preneti Euleksu i drugim kompetentnim vlastima radi istrage", rekao je Kantrimen.


"Očekujemo i pozdravili bismo saopštenja vlada u Prištini i Tirani da će sarađivati sa svakom eventualnom istragom", rekao je Kantrimen i dodao da su oni više puta naveli da ništa nije važnije od zasnivanja vladavine zakona širom jugoistočne Evrope.


"Nažalost i danas postoji previše organizovanog kriminala ne samo na Kosovu, južno i severno od Kosova, već u svakoj zemlji regiona. Vlade zemalja regiona moraju efikasnije da sarađuju sa lokalnim vlastima po ovom pitanju", naveo je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.


On je rekao da u ovom konkretnom slučaju nije video izveštaj gospodina Martija i zato ne može da ga komentariše, ali "generalno čitava svrha ovakve istrage je da se uspostavi pojedinačna odgovornost za pojedinačne zločine, jer ne možemo imati kolektivnu odgovornost i reći da su svi Srbi ili svi Albanci ili Hrvati krivi za akcije nekolicine".


"Stoga podržavamo nove dokaze i očekujemo da sve države i pojedinci u regionu sarađuju sa istragom“, rekao je Kantrimen.

Helsinški odbor: Martijev doprinos istrazi


Američka Helsinška komisija očekuje da će izveštaj Saveta Evrope o trgovini organima na Kosmetu predstavljati doprinos punoj istrazi o tome, da bi se utvrdile činjenice kao osnova svakog krivičnog postupka, izjavio je portparol komisije Nil Sajmon.
 

Udario temelj budućoj istrazi: Dik Marti

On je podsetio da je ta komisija, od kako su se pre nekoliko godina pojavili izveštaji o trgovini organima, "pokrenula to pitanje kod raznih zvaničnika Kosova, Srbije i Albanije, kao i u Stejt departmentu".


"Naglasak je uvek bio na podršci temeljnoj istrazi, u kojoj bi tvrdnje bile zamenjene činjenicama, što bi bilo ključno za bilo kakav krivični postupak", istakao je Sajmon.


"Lideri Helsinške komisije nadaju se da će nedavni izveštaj Saveta Evrope o trgovini organima doprineti takvom ishodu", istakao je on. Prema njegovim rečima, u tom pogledu saradnja između zainteresovanih država je od velikog značaja.


Sajmon je podsetio da je to pitanje bilo pokrenuto na saslušanju Helsinške komisije o Zapadnom Balkanu 2009. godine, u vreme kada je malo ko to činio.


Ta komisija, čiji je puni naziv Komisija za evropsku bezbednost i saradnju, osnovana 1976. godine, nezavisna je komisija američke federalne vlade, zadužena da nadgleda koliko se države pridržavaju Helsinškog sporazuma i unapređuju ljudska prava i demokratiju, kao i privrednu i vojnu saradnju.

Vrhovno tužilaštvo Albanije je odbacilo sve optužbe Dika Martija, oko transplantacije ljudskih organa na teritoriji te zemlje.


"Albansko Tužilaštvo izjavljuje da su neosnovane sve insinuacije da su albanske institucije predstavljale prepreku za istraživanje ovog pitanja. Vrhovno tužilaštvo, uz poštovanje važećih zakonskih normi i međunarodnih konvencija čija je članica i Albanija izražava spremnost da nastavi saradnju sa specijalizovanim međunarodnim institucijama”, izjavio je savetnika za medije Tužilaštva Platon Nesturi, prenose prištinski mediji.


Nesturi tvrdi da su najnoviji navodi izneti u izveštaju Dika Martija o postojanju baza u kojima su kako se pretpostavlja vršene transplantacije, kako u Fuš Kruji ili negde drugde na teritoriji Albanije, podaci o kojima albansko Tužilaštvo nije imalo nikakvih saznanja.


Tužilaštvo, dodao je Nesturi, nije o tome ni obavešteno, niti mu je upućen zahtev za istragu bilo kog međunarodnog istražnog organa.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.12.2010. 10:37
sta da se ocekuje. mora, bre.
Sreda 22.12.2010. 11:26
"Nažalost i danas postoji previše organizovanog kriminala ne samo na Kosovu, južno i severno od Kosova, već u svakoj zemlji regiona." ...Ali prijatelju sve ostale drzave su medjunarodno priznate i funkcionalne su i pokazuju se dosta efikasnije u borbi protiv kriminala, nego samoproklamovano Kosovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online