Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.12.2010.
20:12
Srna A

Hrvat optužen za zaveru protiv predsednika Bolivije!?

Bolivijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 39 osoba zbog zavere s ciljem ubistva predsednika Eva Moralesa, a među optuženima je i Branko Marinković, jedan od bivših vođa bolivijske opozicije i sin hrvatskog iseljenika, javlja Bi-Bi-Si.

U begstvu: Branko Marinković

Navodna zavera otkrivena je u aprilu 2009. godine kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih evropskih plaćenika u Santa Kruzu.

U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korena sa hrvatskim državljanstvom Eduardo Roza Flores zvan Čiko, koji se smatra vođom grupe i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u proteklom ratu, zatim Irac Majkl Dver i mađarski državljanin Arpad Magiarosi. Uhapšeni su bili Bolivijac hrvatskih korena i državljanstva Mario Francisko Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Bolivijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu krajem prošle nedelje, a na njoj se nalaze brojni opozicioni političari i jedan general.

Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobeglo i sada živi van Bolivije.

Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, biznismen i lider opozicionog Građanskog odbora Santa Kruza, koji, prema pisanju medija, ima i hrvatsko državljanstvo, a koji je pobjegao SAD.

Među optuženim bivšim visokim vojnim zvaničnicima je i penzionisani general Gari Prado, koji je vodio jedinicu koja je uhapsila i ubila legendarnog gerilca Ernesta Če Gevaru 1967. godine.

Oni se terete da su učestvovali u zaveri s ciljem ubistva Moralesa i pokrenuli oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili nezavisnost pokrajine Santa Kruz, navodi tužilaštvo.

Tužioci kažu da kao dokaz imaju imejlove koji optužene povezuju sa trojicom ubijenih i dvojicom uhapšenih evropskih plaćenika.

Optuženi su izjavili da nisu krivi i da je optužnica politički motivisana.

"Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živeti izvan svoje voljene Bolivije jer mi je život u opasnosti. Nema garancija da ću imati pošteno suđenje", rekao je Marinković.

Bolivijski potpredsednik Alvaro Garsia Linera izjavio je da bi Marinković trebalo da se vrati u Boliviju i "brani svoju istinu".

Nedelja 19.12.2010. 21:15
Па то је случај још од прошле године, и знало се да је упетљан и тај Хрват. Тако да није ништа ново и чудно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online