Nedelja 19.12.2010.
20:12
Srna

Hrvat optužen za zaveru protiv predsednika Bolivije!?

U begstvu: Branko Marinković

Navodna zavera otkrivena je u aprilu 2009. godine kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih evropskih plaćenika u Santa Kruzu.

U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korena sa hrvatskim državljanstvom Eduardo Roza Flores zvan Čiko, koji se smatra vođom grupe i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u proteklom ratu, zatim Irac Majkl Dver i mađarski državljanin Arpad Magiarosi. Uhapšeni su bili Bolivijac hrvatskih korena i državljanstva Mario Francisko Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Bolivijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu krajem prošle nedelje, a na njoj se nalaze brojni opozicioni političari i jedan general.

Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobeglo i sada živi van Bolivije.

Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, biznismen i lider opozicionog Građanskog odbora Santa Kruza, koji, prema pisanju medija, ima i hrvatsko državljanstvo, a koji je pobjegao SAD.

Među optuženim bivšim visokim vojnim zvaničnicima je i penzionisani general Gari Prado, koji je vodio jedinicu koja je uhapsila i ubila legendarnog gerilca Ernesta Če Gevaru 1967. godine.

Oni se terete da su učestvovali u zaveri s ciljem ubistva Moralesa i pokrenuli oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili nezavisnost pokrajine Santa Kruz, navodi tužilaštvo.

Tužioci kažu da kao dokaz imaju imejlove koji optužene povezuju sa trojicom ubijenih i dvojicom uhapšenih evropskih plaćenika.

Optuženi su izjavili da nisu krivi i da je optužnica politički motivisana.

"Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živeti izvan svoje voljene Bolivije jer mi je život u opasnosti. Nema garancija da ću imati pošteno suđenje", rekao je Marinković.

Bolivijski potpredsednik Alvaro Garsia Linera izjavio je da bi Marinković trebalo da se vrati u Boliviju i "brani svoju istinu".

2024 © - Vesti online