Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.12.2010.
14:06
Vestionline A

Greške Blera i Holbruka na Kosmetu

Izveštaj Dika Martija baca sasvim drugačije svetlo na dešavanja pre deset godina i potvrđuje koliko je opasno svrstavati se na bilo čiju stranu u sukobima o kojima znamo malo ili ne znamo ništa, piše britanski novinar i kolumnista Džefri Vitkrorft u današnjem "Fajnensel tajmsu".

Izveštaj Dika Martija baca novo svetlo na dešavanja od pre jedne decenije


Vitkroft, čija poslednja knjiga govori o vladavini Tonija Blera, i to uglavnom u negativnom kontekstu, naveo je kako je upravo Bler bio glavni svetski lider koji se zalagao za bombardovanje (Jugoslavije) 1999. godine kada je u govoru u Čikagu upozorio na "zlo etničkog čišćenja".


Martijev izveštaj tereti predsednika kosovske vlade Hašima Tačija koji se još u julu u Prištini zdravio sa Blerom, ne samo za kontrolu nad švercom heroina, već i za trgovinu ljudskim organima. Zato bi, piše Vutkorf, trebalo da se zapitamo kakvu je to vladu zapadna intervencija na Kosovu postavila, a sve zarad navodne odbrane ljudskih vrednosti i prava.


Vitkroft se osvrće i na ostale sukobe na prostoru bivše Jugoslavije i politiku nedavno preminulog američkog diplomate Ričarda Holbruka.


"Naravno da je Milošević bio tiranin i da su srpske snage u vreme sukoba činile stravične zločine. Ali u tome nisu bile usamljene", piše Vitkroft. On je istakao da je očigledno da su Bler i drugi u svojoj želji da budu moralni čistunci, zaboravili šta je lik iz romana Oskara Vajlda odgovorio zamoljen da kaže "čistu i jednostavnu istinu" - "Istina je retko čista, a skoro nikada jednostavna".

Server: Martijeve optužbe bez argumenata

 

Američki stručnjak za zapadni Balkan iz vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server izjavio je da Martijeve optužbe protiv Tačija nisu potkrepljene argumentima.


Server je kritikovao ton izveštaja, ali je dodao da bi jedna istražna komisija trebalo da razjasni šta se zaista dogodilo, piše Zeri.


On je ocenio da će optužbe protiv Tačija uticati na pogoršanje postizborne situacije na Kosmetu.

"A ako bi to iko trebalo da zna bio je Ričard Holbruk, tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je svojevremeno u "Njujork tajmsu" napisao članak o brutalnom rušenju čuvenog, starog mosta u Mostaru. A ko ga je srušio? Hrvati", piše autor.


"Jeste da je Holbruk to i napisao u svom članku, ali je zaboravio da pomene i kako su Hrvati kasnije dobili podršku njegove zemlje, Amerike, istakao je Vitkroft u "Fajnenšel tajmsu".


Pod dvosmislenim naslovom "Organi državi", nedeljnik "Ekonomist" piše o sumnjivim nedeljnim izborima na Kosovu na kojima je, kako tvrde posmatrači, bilo nepravilnosti nakon čega su usledile optužbe na račun Tačija iznete u izveštaju specijlanog izvestioca SE Martija.


Prenoseći tvrdnju kosovske vlade da su ovakve, kako se navodi, klevetničke optužbe bile predmet istrage i ranije i da je utvrđeno da za njih nema osnova, "Ekonomist" prenosi reči svog diplomatskog izvora koji je kazao da je autoritet Tačija poljuljan, naročito kod stranaca.


Možda će Tači i uspeti da formira koaliciju sa jednom ili dve manje stranke i uz podršku kosovskih manjina, čak i nekih stranaka kosovskih Srba, ali optužbe za izbornu krađu, trgovinu organima i šverc droge bi ometalo pokušaje bilo koje vlade da Kosovo postavi na put ka Evropskoj uniji, zaključuje "Ekonomist".

POVEZANE VESTI

Petak 17.12.2010. 14:15
I Bler i Holbruk su licemeri. Ovaj drugi je otisao i zao mi je sto ne pozive jos malo da cuje Martija.
Petak 17.12.2010. 14:17
Bravo!!! Ko je sledeci???
Petak 17.12.2010. 17:58
Полако се сазнаје истина. У лажи су кратке ноге, није за џабе ова пословица. Само, сумњам да ће се ово одмах завршити, мирно Тачи неће бити ухапшен, то вам гарантујем. Ситуација се загрева, као што сам и написао скоро: "Kosovo is the fire which is going to flare." Односно на нашем: "Косово је ватра која ће се ускоро разбуктати".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online