Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.11.2010.
01:36
Tanjug A

Vikiliks: SAD ucenjivale Nemačku, Jeremić ne radi ništa

"Njujork tajms“ je danas objavio nova poverljiva dokumenta američke vlade koja mu je dostavio vebsajt "VikiLiks“ navodeći da pružaju "pogled bez presedana“ na aktivnosti američkih ambasada u svetu i "brutalno iskrene stavove o stranim liderima i otvorene procene nuklearnih i terorističkih pretnji“. Njujorški dnevnik je objavio kako je SAD ucenjivao Nemačku, kako je prikupio milione za ostrvsku državu Kiribati, ali i pikanteriju da Moamer el Gadafi nigde ne ide bez ukrajinske medicinske sestre, koja je u stvari "razuzdana plavuša".

Američka vlada je vrlo iskrena, ali tajno
 

Nazivajući ih vrstom "tajne hronike", list navodi da se radi o 251.287 primeraka diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine koje "VikiLiks" namerava da postepeno postavlja na Internet. U nekim od dokumenata, koji potiču iz februara, otkriva se prepiska administracije Baraka Obame povodom svetskih kriza i sukoba.

Bela kuća osudila Vikiliks

 

Bela kuća je danas osudila odluku vebsajta "VikiLiks" da objavi oko četvrt miliona poverljivih dokumenata.
"Osuđujemo neovlašćeno objavljiivanje klasifikovanih dokumanta i informaciija osetljivih po nacionalnu bezbednost", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.
On je rekao da to objavljivanje ugrožava američke diplomate, obaveštajce i demokratske aktiviste koji traže američku pomoć. "Objavljivanjem ukradenih i klasifikovanih dokumenata, 'VikiLiks' izlaže opasnosti ne samo stvar ljudskih prava, već i živote i rad tih pojedinaca", dodao je Gibs.

Ono što se saznalo i pre objavljivanja već je izazvalo jezu u diplomatskom establišmentu, i moglo bi dovesti do zahlađenja odnosa SAD sa nekim zemljama i uticati na međunarodne odnose, piše "Njujork tajms", koji najavljuje da će u narednim brojevima nastaviti da objavljuje neke od dokumenata.

"Prepiska između Stejt departmenta i oko 270 američkih ambasada i konzulata u svetu, gotovo se može smatrati tajnom hronikom američkih odnosa sa svetom u dobu rata i terorizma“, konstatuje "Njujork tajms".

Među otkrićima koje će objaviti narednih dana, "Njujork tamjs", konstatuje se da su saudijski donatori glavni finansijeri sunitskih militantnih grupa poput Al Kaide, a da je država Katar, koja je godinama domaćin američkim trupama, "najgora u regionu" u borbi protiv terorizma, sudeći po porukama iz decembra prošle godine. Katarske snage bezbednosti oklevaju jer ne žele da ostave utisak da su američki saveznik i da izazovu odmazdu.

Objavljena dokumenta govore i o opasnom sukobu SAD sa Pakistanom oko nuklearnog goriva. Od 2007. godine SAD su uložile značajan napor, zasad bez rezultata, da iz pakistanskih istraživačkih reaktora uklone visoko obogaćeni uranijum za koji strahuju da bi mogao biti upotrebljen za nuklearno oružje.

U maju prošle godine, ambasador En Paterson je poručila da Pakistanci odbijaju da ugovore posetu američkih stručnjaka jer ako do lokalnih medija dođe priča o uklanjanju nukelarnog goriva, "to će svakako biti prikazano kao da SAD preuzimaju pakistansko nuklearno oružje".

"Jeremić ne radi ništa"

 

U poverljivim dokumentima SAD objavljenim na sajtu britanskog "Gardijana" navodi se ocena jednog francuskog diplomate da ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić "ne čini ništa da ohrabri Srbe da se vrate na Kosovo". "Jeremić ne čini ništa kako bi ohrabrio Srbe da se vrate na Kosovo niti kako bi oni učestvovali u vladi Kosova", preneo je diplomatski savetnik francuskog predsednika Žan-David Levit pomoćniku državanog sektretara SAD Filipu Gordonu tokom njegove posete Parizu u septembru 2009. godine. Levit je ocenio da Jeremić "daje velika obećanja" svaki put kada dođe u Francusku, ali da ih ne ispunjava. Zbog toga se, navodi se u dokumentu, taj diplomata više ne sastaje sa šefom srpske diplomatije i ne smatra ga "modernim licem Beograda" kakvim se čini da jeste. Levit je rekao i da misija Euleks ima diplomatske probleme sa kosovskom vladom i javnošću posle potpisivanja dva tehnička protokola sa Srbijom.

"Gordon je ukazao da će građani Kosova morati da prihvate te protokole ali da im treba jasno objasniti da su to tehnički sporazumi i da oni nemaju nikakav uticaj na nezavisni status Kosova", navodi se u dokumentima koji se odnose na Srbiju i Kosovo, koje je Vikiliks dostavio Gardijanu.

Što se tiče Severne Koreje, američki i južnokorejski zvaničnici su razgovarali o mogućnosti za ujedinjenje Koreje, ako ekonomski problemi i politička tranzicija u Pjongjangu dovedu do kolapsa. Južnokoreanci su čak razmatrali mogućnost da ekonomskim ponudama na to privole Kinu, odnosno da pravim poslovnim dogovorom pomognu da Peking razreši svoju zabrinutost što u susedstvu ima ujedinjenu Koreju u "dooborćudnom savezništvu" sa SAD, navodi se u porukama američkog ambašadora iz Seula.

U prepisci se dokumentuju i pritisci američkih diplomata na druge zemlje da prime zatvorenika iz baze Gvanatanamo.

Slovencima je tako poručeno da treba da prihvate zatočenike ako žele susret njihovih lidera sa predsednikom Obamom, državi Kiribati su ponuđeni milioni dolara, dok je Belgiji rečeno da će to biti "jeftin način da postanu istaknuta zemlja u Evropi". Povodom korupcije u Avganistanu, zanimljivo je otkriće da su prošle godine, prilikom posete potpredsednika te zemlje Ahmeda Zije Masuda Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, lokalne vlasti i američka administracija za borbu protiv droge otkrili da on nosi 52 miliona dolara u gotovini i da mu je dozvoljeno da zadrži taj novac bez otkrivanja porekla.

Što se tiče hakerskih akcija širom sveta, u dokumentima se navodi da je jedan izvor ambasadi u Pekingu otkrio da je Politbiro kineske Komunističke partije doneo odluku o upadu u kompjuterski sistem Gugla u toj zemlji. Tu sabotažu izveli su operativci države, stručnjaci privatnih koompanija i stranci koje je regrrutovala kineska vlada. Oni upadaju u kompjuterski sistem američke vlade i njenih saveznika, od 2002. godine, stoji u dokumentima.

U prepisci ima i podataka o sukobima sa Evropljanima oko ljudskih prava. Amerikanci su oštro upozorili Nemačcku 2007. godine da ne realizuje nalog za hapšenje zvaničnika CIA uključenog u operaciju u kojoj je otet jedan nevini nemački državljanin koji je imao isto ime kao osumnjičeni ekstremitsta i koji je mesecima držan u Avganistanu.

Visoki američki diplomata je rekao jednom nemačkom zvaničniku da namera SAD nije da prete Nemačkoj, već da pozovu vladu u Berlinu da "pažljivo odmeri koje bi implikacije to moglo imati po odnose sa SAD".

Amerika smatra da su mnogo bliski

Intrigantan detalj među dokumentima je da je američki ambasador u Rimu 2009. godine izvestio o onome što je njegov italijanski izvor opisivao kao izuzetno blisko prijateljstvo između italijanskog i ruskog premijera Silvija Berluskonija i Vladmira Putina, uključujući skupe poklone i lukrativne ugovore u oblasti energije.

Diplomate su takođe javile da iako je Putin uživa primat nad drugim javnim ličnostima u Rusiji, njega podriva nesposobna birokratiija koja često ignoriše njegove naloge.

Među dokumentima ima i pikanterija, kao ona kada je libijski lider Moamer el Gadafi boravio prošle godine u Njujorku i bio nezadovoljan što mu nije dozvoljeno da podigne šator na Menhetnu, niti da poseti "nultu tačku". U porukama se navodi da se Gadafi retko pojavljuje bez ukrajinske medicinske sestre, koju opisuju kao "razvratnu plavušu".

"Njujork tajms" navodi da mu je "VikLiks" dokumenta dao preko posrednika pod uslovom da ostane anoniman. Mnogi od dokumenata nisu klasifikovanni, a ni na jednom nema oznake "vrhunska tajna". Oko 11.000 klasifikovano je kao "tajna", a oko 90.000 kao materijali suviše delikatni da bi do njih došli strani državljani ili strane vlade, skraćeno "noforn", dok je oko 4.000 ima istovremeno odrednicu "tajno" i "noforn" , piše njujorški dnevnik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.11.2010. 13:03
"Objavljivanjem ukradenih i klasifikovanih dokumenata, 'VikiLiks' izlaže opasnosti ne samo stvar ljudskih prava, već i živote i rad tih pojedinaca"!!! U svakom slucaju je i ovo pametniji potez, nego da ljudi i dalje budu u zabludi i da citaju samo falcifikovane tj. prekrojene dokumente!!! Vazda se jedno prica, a sasvim nesto deseto radi! Ne samo kod nas, nego i u svijetu, a nasi politicari su to, u zelji da nas taj "lazni svijet" prihvati, prihvatili u stvari tu njihovu taktiku i politiku... A u lazi su kratke noge, kaze nas narod!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online