Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.11.2010.
14:16
Kurir, Blic A

Za skupštinskog ložača izdvojeno 700.000 dinara

Skupština Srbije izdvaja ogromnu sumu za polugodišnje usluge loženja iako je zgrada parlamenta u gradskom sistemom grejanja.

Mesto gde poslanici retko zalaze: Čitaonica u Skupštini Srbije
 

Profesionalni ložač u zimskoj sezoni, po ugovoru o delu za šest meseci, dobije fantastičnih 700.000 dinara ili 116.000 mesečno i to za loženje zgrade koja je inače na daljinskom sistemu grejanja Beograda, piše "Kurir".

Sekretar Skupštine Veljko Odalović ima opravdanje - ložač radi od četiri ujutru pa do ponoći!

Skupština ima sopstveno grejanje, koje se aktivira kad zataji gradsko ili kad je mnogo hladno. Taj čovek radi po ugovoru o delu, tu su uračunati svi porezi i doprinosi. Reč je o izuzetno teškom poslu, cenim njegov rad - kaže Odalović.

Tu nije kraj, u najmanju ruku, čudnim potrebama parlamenta. Po novom budžetu, Skupština je dobila 1,3 miliona dinara za sistematske preglede zaposlenih. Poslanici, međutim, niti imaju tu obavezu, niti koriste usluge skupštinske ambulante!

Čak 2,8 miliona dinara iz državne kase odlazi na "školice engleskog i računara". Za takozvano dodatno obrazovanje za desetoro zaposlenih iz državne kase potražuje se 750.000 dinara, a za polaganje stručnih ispita još 210.000. Prevodiocima idu dva miliona, a turističkim vodičima 400.000.

Odalović ne vidi ništa sporno u predlogu budžeta za 2011. i smatra da budžet nije rasipnički.

Kad smo počeli da radimo, bio je planiran budžet od 2,7 milijardi. Ukinuli smo reprezentacije van naših objekata, korišćenje vozila, dnevnice..., navodi Odalović a piše Kurir.

Predlogom budžeta Skupštine Srbije za sledeću godinu predviđeno je i 7,3 miliona dinara samo za dnevne novine i stručne publikacije.

Poslanici sa kojima je "Blic“ kontaktirao tvrde da ne znaju kakvu to literaturu dobijaju, niti zašto su troškovi za štampu enormno visoki budući da dnevno dobijaju jedan, a najviše dva kompleta novina po poslaničkoj grupi.

Misterija je utoliko veća, ako se zna da su ukupni godišnji troškovi za pranje prozora, zavesa i podova, kao i za zamenu podnih obloga u skupštini, isplanirani na 7,9 miliona dinara, što je jedva malo više od troškova za štampana izdanja.


"Ne znam koliko godišnje koštaju novine, niti kakve stručne publikacije dobijamo. Sve stavke redovne potrošnje i nabavke materijala i opreme u Skupštini planira generalni sekretar Veljko Odalović u saradnji sa skupštinskim službama", kaže za "Blic" Nenad Konstantinović, predsednik Administrativnog odbora i član DS-a.


Konstantinović navodi da će Skupština sledeće godine dobiti internog revizora čiji će zadatak biti da kontroliše da li su budžetska sredstva realno planirana i da li se troši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. To, praktično, znači da za svaku nabavku mora da bude raspisan tender. 

Poslanik PUPS-a Moma Čolaković kaže da njegova poslanička grupa uz komplet novina dobija i „neke stručne časopise“, ali nije znao da kaže koje. "Jeste skupo, ali moramo da se informišemo", ocenjuje Čolaković.

POVEZANE VESTI

Petak 26.11.2010. 14:22
Malopre sam ovo pročitala u Kuriru... srce mi stade od zaprepašćenja! Šta će nama fakultetske diplome uz koje idu mizerne i ponižavajuće plate (i to ako neko ima sreće da se zaposli), pored ovakvih slučajeva! Zaposlite mene kao ložača, pristajem i za 50 000 mesečno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online