Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.11.2010.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Grubješić: Rečeno nam je da ćutimo

Uprkos činjenici da pomoćnici ministara u Srbiji imaju veće plate od svojih šefova, to za sada nije moguće promeniti - kaže za "Vesti" Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije.

Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije

Ona dodaje da im je poručeno da o tome više "ne talasaju" i da prepuste nekoj novoj vladi da ispravi ove anomalije.
 

Lider vaše stranke ministar Mlađan Dinkić je tražio povećanje plata ministrima, uz obrazloženje da pomoćnici imaju veće plate. U kojim ministarstvima?
 

- U svim. Po zakonu o platama državnih službenika došli smo u situaciju da pomoćnici "šiju ministre" po platama, da i ovde u Skupštini generalni sekretar, ali i šef kabineta predsednice Skupštine imaju veće plate nego predsednica parlamenta. Neko ko vodi odbor, konkretno sekretar odbora, ima veću platu od poslanika. Činjenica je da trenutno neki pomoćnici ministara imaju veću platu od predsednika države.
 

Predsednik Tadić poručio je Dinkiću da ne dolazi u obzir povećanje plata ministrima?
 

- Plate su najbolnija tema u Srbiji. Dobili smo odgovor da o tome ne treba ni da pričamo, niti da to pominjemo. Ostalo je da radimo svoj posao, i da neka nova vlada u sledećem mandatu ispravi ove anomalije.
 

I onda ste odustali...
 

- Obično se prvo puste probni baloni da se vidi kako javnost reaguje. Na povećanje plata reaguje se negativno, tako da je bolje da ostane kako jeste.
 

Dinkić je ponovo pokrenuo i pitanje smanjenja broja ministarstava...
 

- Zalagali smo se od početka za malu, jeftinu i efikasnu vladu, ali to nije bilo moguće zbog mnoštva stranaka koje čine vladajuću koaliciju.
 

Zašto bi sada bilo moguće kad je broj stranaka isti?
 

Dinkić nije licemer

Zar Dinkiću nije bilo neprijatno da jednog dana govori o krizi, a drugog iznese u javnost da kupuje stan za više stotina hiljada evra?
- Licemerje je da neko ne prijavi ono što ima. Smatram da je Dinkić u
pravu. Lepo je sam prijavio kako je i gde kupio i od kojih para, na
najtransparentniji način. Najveće licemerje je kad neko neće da navedeodakle mu novac, ili kad kao zmija noge krije šta ima.

- Ne znam da li je to sada moguće, ali znam da nam nisu potrebne kozmetičke promene. Da li će se dva ministarstva spojiti u jedno, a ostati ovolika administracija to nije bitno.
 

Je l' to vlast zamajava građane ili je neko najavio razgovore na tu temu?
 

- Niko nije ni pomenuo razgovore na tu temu, tako da je glupo da sada govorim koji ministri bi trebalo da odu.
 

Govori se da će Ujedinjeni regioni Srbije do kraja godine zameniti
poslaničku grupu G17 u Narodnoj skupštini?
 

- Stranku regiona čini jedna nacionalna, dve regionalne stranke i više od desetak grupa građana, koje su okupljene u koaliciju u kojoj nijedna od stranaka neće gubiti svoj identitet utapajući se u URS. Nema najava da poslanički klub G17 plus može promeniti ime u Skupštini Srbije.
 

Ipak, politički savez URS-a ima sve više pristalica, što se ne može reći za G17 plus?
 

- To je tačno. Ipak, promena imena stranke nije izvesna, iako tema medijima deluje interesantno, to su samo spekulacije.
 

A šta ćete kada dođe vreme novih izbora?
 

- Na svim lokalnim izborima, gde god je to moguće, nastupaćemo pod imenom URS, a to smo i do sada radili u desetak opština.
 

A na parlamentarnim izborima?
 

- Nastupićemo najverovatnije kao politički savez.
 

Da li to znači da više neće postojati G17 plus?
 

- Ne znači. Pretpostavljam da na sve sledeće izbore izlazimo kao URS, ali kao unija stranke G17 plus i ostalih stranaka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.11.2010. 13:08
sektasi. muka mi je kad je vidim a kad brani gitaristu onda se ispovracam. koje su to budale. a ne mogu da zamislim ljude koji im daju svoj glas.
Četvrtak 25.11.2010. 14:16
A ZA STUDENTE NEMATE PARE? A ZA POVEĆANJA PLATA IMATE? DA BAR RADITE NEŠTO! Neću više da čitam novine, samo se nerviram!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online