Četvrtak 25.11.2010.
13:02

Grubješić: Rečeno nam je da ćutimo

Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije

Ona dodaje da im je poručeno da o tome više "ne talasaju" i da prepuste nekoj novoj vladi da ispravi ove anomalije.
 

Lider vaše stranke ministar Mlađan Dinkić je tražio povećanje plata ministrima, uz obrazloženje da pomoćnici imaju veće plate. U kojim ministarstvima?
 

- U svim. Po zakonu o platama državnih službenika došli smo u situaciju da pomoćnici "šiju ministre" po platama, da i ovde u Skupštini generalni sekretar, ali i šef kabineta predsednice Skupštine imaju veće plate nego predsednica parlamenta. Neko ko vodi odbor, konkretno sekretar odbora, ima veću platu od poslanika. Činjenica je da trenutno neki pomoćnici ministara imaju veću platu od predsednika države.
 

Predsednik Tadić poručio je Dinkiću da ne dolazi u obzir povećanje plata ministrima?
 

- Plate su najbolnija tema u Srbiji. Dobili smo odgovor da o tome ne treba ni da pričamo, niti da to pominjemo. Ostalo je da radimo svoj posao, i da neka nova vlada u sledećem mandatu ispravi ove anomalije.
 

I onda ste odustali...
 

- Obično se prvo puste probni baloni da se vidi kako javnost reaguje. Na povećanje plata reaguje se negativno, tako da je bolje da ostane kako jeste.
 

Dinkić je ponovo pokrenuo i pitanje smanjenja broja ministarstava...
 

- Zalagali smo se od početka za malu, jeftinu i efikasnu vladu, ali to nije bilo moguće zbog mnoštva stranaka koje čine vladajuću koaliciju.
 

Zašto bi sada bilo moguće kad je broj stranaka isti?
 

Dinkić nije licemer

Zar Dinkiću nije bilo neprijatno da jednog dana govori o krizi, a drugog iznese u javnost da kupuje stan za više stotina hiljada evra?
- Licemerje je da neko ne prijavi ono što ima. Smatram da je Dinkić u
pravu. Lepo je sam prijavio kako je i gde kupio i od kojih para, na
najtransparentniji način. Najveće licemerje je kad neko neće da navedeodakle mu novac, ili kad kao zmija noge krije šta ima.

- Ne znam da li je to sada moguće, ali znam da nam nisu potrebne kozmetičke promene. Da li će se dva ministarstva spojiti u jedno, a ostati ovolika administracija to nije bitno.
 

Je l' to vlast zamajava građane ili je neko najavio razgovore na tu temu?
 

- Niko nije ni pomenuo razgovore na tu temu, tako da je glupo da sada govorim koji ministri bi trebalo da odu.
 

Govori se da će Ujedinjeni regioni Srbije do kraja godine zameniti
poslaničku grupu G17 u Narodnoj skupštini?
 

- Stranku regiona čini jedna nacionalna, dve regionalne stranke i više od desetak grupa građana, koje su okupljene u koaliciju u kojoj nijedna od stranaka neće gubiti svoj identitet utapajući se u URS. Nema najava da poslanički klub G17 plus može promeniti ime u Skupštini Srbije.
 

Ipak, politički savez URS-a ima sve više pristalica, što se ne može reći za G17 plus?
 

- To je tačno. Ipak, promena imena stranke nije izvesna, iako tema medijima deluje interesantno, to su samo spekulacije.
 

A šta ćete kada dođe vreme novih izbora?
 

- Na svim lokalnim izborima, gde god je to moguće, nastupaćemo pod imenom URS, a to smo i do sada radili u desetak opština.
 

A na parlamentarnim izborima?
 

- Nastupićemo najverovatnije kao politički savez.
 

Da li to znači da više neće postojati G17 plus?
 

- Ne znači. Pretpostavljam da na sve sledeće izbore izlazimo kao URS, ali kao unija stranke G17 plus i ostalih stranaka.

2020 © - Vesti online