Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.11.2010.
12:01
M. Ljubičić - Vesti A

Gorki ukus pobede

Obeležena je godišnjica formiranja tri po mnogo čemu zapamćene partizanske divizije: Šeste ličke, Sedme banijske i Osme kordunaške. "Što nije poginulo u borbi sa ustašama i drugim fašistima, odnela je Neretva, Sutjeska, bosanske planine i tifus", kaže general u penziji Petar Trkulja, sekretar Sekcije Osme kordunaške divizije, koja deluje u sastavu SUBNOR-a Beograd.

Malo je verovatno da će, kada sutra predsednik Srbije Boris Tadić dođe u Krnjak (gde će se sresti sa predstavnicima lokalnih srpskih vlasti sa Banije i Korduna), i Gračac u Lici, biti vremena za podsećanje na podatke koji su, samo nekoliko dana ranije, prezentovani na jednom skupu u Beogradu.

Šesta lička divizija prelazi Kupreško polje prema Šujici za vreme IV ofanzive


Od 82.000 Srba, koliko ih je bilo na Kordunu uoči Drugog svetskog rata, ustaški i nemački pogrom preživeo je svaki drugi.

Zbog migracija, što u Vojvodinu, što u evropske i prekomorske zemlje, pola veka kasnije, 1991. godine na tom prostoru živela je jedna četvrtina Srba, da bi 2001. njihov broj spao na jednu šesnaestinu onog iz 1941. godine - na oko 5.000, uglavnom starijih osoba.
 

Spasli Srbe od potpunog uništenja


Samo partizanski otpor, a u mnogo manjoj meri četnički, spasao je Srbe na teritoriji NDH od potpune propasti. Hiljade Srba, osobito mlađih, suočenih s alternativom: ili pod ustaški nož ili u šumu, otišlo je u šumu gde ih se većina pridružila partizanima.

 

U stvari, sve do 1943. većinu partizana na teritoriji ustaške države činili su Srbi s tih područja, iako su istovremeno drugi Srbi iz ustaške države prilazili četnicima, konstatovao je hrvatski istoričar Jozo Tomašević.

Na ove brojke ukazao je general u penziji Petar Trkulja, sekretar Sekcije Osme kordunaške divizije, koja deluje u sastavu SUBNOR-a Beograd, pred nevelikim skupom održanim daleko od očiju javnosti a povodom 68. godišnjice formiranja tri, po mnogo čemu zapamćene partizanske divizije.

Generacija koja je, kako je to primetio Trkulja (bio načelnik Štaba Korpusa specijalnih jedinica VJ od 1994. do 1999), odrasla uz sećanja na ustaške zločine, ne sme propustiti da oda priznanje borcima 6. ličke, 7. banijske i 8. kordunaške divizije.

Sve tri su formirane 22. novembra 1942. godine istom naredbom kojom je osnovan i Prvi hrvatski korpus, kasnije nazvan Četvrtim korpusom NOV Jugoslavije.


Danas je to antifašistička legitimacija zvaničnicima u Zagrebu koji uz sav trud da to poreknu, ne mogu da sakriju činjenicu da su Srbi činili 92 odsto sastava svih triju divizija koje su iznedrile čak 74 narodna heroja.


- Oni koji su preživeli bitke od Banije do Neretve i Sutjeske, Sandžaka i Beograda, preko Srema i Slovenije, imaju danas preko 80 godina.

U proseku na svaki kilometar i po borbenog puta, zauvek je ostao po jedan borac.

Takva stradanja mogu se porediti samo sa stradanjem srpske vojske od Prizrena do Krfa, konstatuje Trkulja i podseća:


Na dan formiranja Šesta lička imala je 4.230 boraca od kojih su 95 odsto Srbi. Prvi komandant bio je Srećko Manola. Borbeni put ove divizije bio je dug 12.000 kilometara. Jedna četvrtina boraca izginula je na ratištima oko Travnika, Jajca, Drvara, od Glamoča do Zlatibora... Oslobodila je Valjevo i zarobila Arhivu četničke Vrhovne komande.

Učestvovala je i u oslobađanju Beograda. Samo u Ulici kneza Miloša, oko zgrada današnje vlade život je izgubilo oko 200 Ličana, a preko 300 ih je ranjeno. Šesta lička je prva sa 13. proleterskom brigadom, prešla most na Savi, oslobađala Zemun i Bežanijsku kosu gde danas, bez ijedne ulice posvećene oslobodiocima, živi znatan broj potomaka boraca ove jedinice.

Ginuli i za Napoleona


Srbi sa Banije, Korduna i Like ginuli su i za Napoleona. Dve godine od proglašenja Ilirskih pokrajina na samu njenu granicu, na Baniju stiglo je naređenje da se od dve postojeće regimente formira jedna i pošalje u Pariz.

 

Nakon obimnih priprema u francuskoj prestonici, krenuli su sa ostalim Napoleonovim trupama ka Rusiji. Nakon tri godine ratovanja, od dve i po hiljade srpskih oficira i vojnika, u Karlovac se vratilo njih jedva oko tri stotine, podseća u svojoj knjizi "Slamka u nosu" književnik Mirko Demić.


Ništa bolje nije prošla ni Sedma banijska divizija koja je formirana u Klasniću. U njen sastav, na dan osnivanja, ušlo je 2.539 vojnika.

Pavle Jakšić

Komandant je bio Pavle Jakšić, Kordunaš, jedan od najobrazovanijih oficira Titove vojske, francuski student, kasnije profesor na Beogradskom univerzitetu.

Banijci su ratovali u zapadnoj Bosni, od Bihaća preko Petrovca do Drvara. U prozorskoj dolini i na Makljenu spasavali su ranjenike, nastavili u bitkama na Neretvi i Sutjesci gde su ostali bez dve stotine borca i ranjenika koje su Nemci streljali.

Posle proboja iz obruča na Zelengori, iako prepolovljena, Sedma banijska divizija nastavila je borbu u istočnoj i srednjoj Bosni. Od 4.100 boraca, koliko je divizija imala kad se krenulo ka Bosni, na Baniju se u septembru 1943. vratilo samo njih 550.

Petar Trkulja

- Tako su izgledale naše pobede. Što nije poginulo u borbi sa ustašama, Nemcima i četnicima, odnela je Neretva, Sutjeska, bosanske planine i tifus, konstatuje oporo Trkulja.


Bez obzira na današnje kontroverze o ulozi ovih divizija, istorijska je činjenica da je njihovim formiranjem zaustavljena čitava serija ustaških zločina na tom podrčju.

Ne treba zaboraviti da je do osnivanja Šeste, Sedme i Osme divizije, Pavelićeva NDH izvršila nečuvene zločine nad Srbima na Kordunu, Baniji, Lici i Cazinskoj Krajini - u Jadovnu, na Pagu, na Kozari, Mehinom stanju, u Glinskoj crkvi, na Petrovoj Gori...
 

S Kordunašima i muslimani


Osma kordunaška divizija osnovana je u Crevarskoj strani, ispod Petrove Gore. Njen prvi komandant bio je Vlado Ćetković. U početku divizija je imala 2.128 boraca, sa 96,6 odsto Srba. Pred kraj rata u sastav divizije ušla je muslimanska brigada iz Cazinske Krajine i dobila je naziv Treća. Ratni put Osme divizije bio je dug 5.000 kilometara. Kroz diviziju je prošlo 12.000 boraca od kojih je 23 odsto poginulo.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 12:06
Po sumama i gorama, nase zemlje ponosne, idu cete partizana slavu borbe pronose!! Vecna vam slava junaci!!
Sreda 24.11.2010. 15:34
kako su ovakvi članci dobri da naprave pometnju.istina je da je laž istina i da jedna laž stvara novu laž i to tako traje vječno.za mene je draža napravio grešku jer je bio tvrdoglav kao tito.tako da su njih dvojica bili jarci na deblu preko potoka o onaj koji je bio manje lukav je pao.na kordunu su oficiri vojske kraljevine jugoslavije digli ustanak ,u lici ljudi stojana matića isto oficira kraljevine jugoslavije s vremenom oni su postali partizani što je paralelno značenju četnik iz prvog svijetskog rata.mnogi su odnijeli tajnu sa sobom u grob.moj djed je sinovima mom ocu i stričevima govorio da tu gdje prave kuće ne prave je sebi i pokazalo se da je bio u pravu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online