Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 23.11.2010.
10:04
novosti.rs A

Teodosije: Artemije pokušao puč, odluka Sabora konačna

Presuda Sabora kao najvišeg tela SPC u slučaju bivšeg episkopa Artemija konačna je i neopoziva, a crkveni kanoni ne poznaju mogućnost da se ona menja ili revidira, izjavio je novi episkop raško-prizrenski Teodosije.

Molim se Bogu da Artemije shvati da se sa Crkvom ne smemo igrati: Episkop Teodosije
 

Beogradske “Novosti“ pišu da je episkop Teodosije istakao da su presudu potpisali svi prisutni episkopi na Saboru i ona je time postala obavezujuća za Crkvu, sve episkope, sveštenstvo i verni narod.

Komentarišući odluku Sabora SPC o raščinjenju njegovog prethodnika episkopa Artemija i njegove optužbe da mu je arhijerejski čin oduzet protivno crkvenim propisima, Teodosije je "Novostima" rekao da je važno da sveštenstvo i narod nisu podržali pokušaj stvaranja "raskolničke crkve" i da su "prepoznali namere onih koji su nasrnuli na jedinstvo crkve i naroda".

Ispoštovani kanoni i ustav Crkve

"Nisu prekršeni ni kanoni ni ustav Crkve, jer bi u tom slučaju značilo da niko od 36 prisutnih episkopa na Saboru, na čelu sa patrijarhom Irinejem ne zna šta su pravila Crkve. Episkopima prema kanonima treba da sudi najmanje 12 episkopa. U slučaju bivšeg vladike Artemija, Sabor je već bio u zasedanju i zato je usvojen predlog patrijarha da se Sabor pretvori u crkveni sud. On je doneo punovažnu i zakonsku presudu", naveo je Teodosije.

Bivši vladika Artemije, prema njegovim rečima, tokom zasedanja izvršio je pokušaj puča u jednoj kanonskoj eparhiji SPC.

"Učestvovao je u nasilnoj otimačini manastira koji mu kanonski ne pripadaju i potpisivao akte sa falsifikovanim pečatom eparhije. Saboru je to bila više nego jasna izjava i potvrda krivice. Zato su spekulacije koje bivši vladika širi o navodnoj kanonskoj neutemeljenosti ove odluke potpuno bespredmetne", kazao je novi episkop raško-prizrenski.

Bivši vladika više ne predstavlja opasnost

On je rekao da lično misli da bivši vladika više ne predstavlja ozbiljnu opasnost za Crkvu.

"Ako bi bivši vladika nastavio sa dosadašnjim necrkvenim aktivnostima i dalje se predstavljao kao 'episkop raško-prizrenski', plašim se da bi mogle da uslede dodatne crkvene mere. Nadam se i molim Boga da on konačno shvati da se sa Crkvom ne možemo igrati", istakao je Teodosije.

"Narod u eparhiji nije podeljen oko podrške bivšem vladiki Artemiju. Niko ne negira njegove ranije neosporne zasluge, ali ovde se postavlja pitanje da li smo za Crkvu ili protiv nje. Srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i u Raškoj oblasti, potpuno je veran SPC i tako će i ostati", kazao je Teodosije.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.11.2010. 10:17
Narod jeste veran Pravoslavlju, ali ne i ovoj i ovakvoj SPC. Varate se grdno ako mislite da ce narod ovo progutati. Sramota je sta ste napravili, gde ce vam dusa?
Utorak 23.11.2010. 10:20
Увек је било да победници одређују правила!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online