Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.11.2010.
01:21
Z. Gligorijević - Vesti A

Švajcarsko grožđe berićetnije od srpskog

Nakon ukidanja viza i sve teže ekonomske situacije u Srbiji meštani Pomoravskog okruga ponovo vide šansu da odu u inostranstvo ne bi li zaradili više. Kako u svilajnačkoj opštini ima najviše gastarbajtera, nije ni čudo što sve više njihovih rođaka i komšija gleda da zaradi koju crkavicu na Zapadu kad je u otadžbini kriza stisla sa svih strana.

Berićetni švajcarski vinogradi

U selo Roanda nedavno se vratilo desetak poljoprivrednika sa berbe grožđa u Švajcarskoj. Oni kažu da su vrlo zadovoljni dnevnom zaradom od stotinak evra, iako su u vinogradima provodili čitav dan.

Zanimljivo je da se desetak njih sprema da ovih dana ode u Francusku kako bi radili na građevini. Uglavnom je reč o seljacima, starosti od 25 do 40 godina.

Prema njihovim rečima, zarada za najprostiju radnu snagu kreće se od 50 evra do 120 evra dnevno za dobre majstore.

Jedan od njih je i Radan Milošević (47), šef mesne kancelarije u ovom selu, koji je po zanimanju građevinski tehničar.

- Iskoristiću godišnji odmor i u februaru otići u Pariz da bih radio na građevini. Posao će mi obezbediti moj rođak. Nije mi teško da radim bilo koji posao i znam da se radi od jutra do sutra, ali za taj godišnji odmor zaradiću više nego za 11 meseci u domovini.

Sutra čitajte četvrti deo teme: Školovanje sestre iz Vašingtona

Žao mi je što nisam iskoristio šansu kada sam bio mnogo mlađi i otišao u inostranstvo. Ali, nisam hteo da rizikujem da zbog goluba na grani izgubim vrapca u ruci. Sada mi je kasno da zauvek odem - kaje se Radan.
 

Odoh u Pariz: Zoran Ilić

Zoran Ilić iz Jasenova kod Despotovca, koji ima osnovnoškolsko obrazovanje, nedavno se vratio iz Nice i Kana, a sprema se da ode na rad u Pariz, gde su mu tast Pera i tašta Stojanka Trailović.


- Radim renoviranje prozora, vrata, garažnih vrata, odnosno kompletnu stolariju na zgradama. Jeste da se tamo više radi, ali se i šest puta više zaradi, a ovde radiš maltene za džabe.

U Srbiji mesečno jedva može da se zaradi 500 evra, a tamo pređeš 3.000 evra zavisno od toga koliko hoćeš da radiš - izjavio je Zoran i jednom za svagda rešio da ode zauvek sa suprugom Jasminom.

Povratak u Nirnberg

 

Kreće put Nemačke: Saša Milosavljević

Saša Milosavljević iz Jagodine, koji je u Lucernu u Švajcarskoj već radio 10 godina na poslovima montera centralnog grejanja i koji se vratio pre sedam godina, jer mu je porodica ostala u Srbiji, ovih dana sprema se da krene put Nirnberga.


- Pošto se već 36 godina bavim uvozom i prodajom radijatora iz Kelhelmajna i gasnih kotlova iz Nirnberga, ali sam prestao da sarađujem s njima pre godinu i po dana, uskoro krećem put Nemačke ne bi li ugovorio ponovnu saradnju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 11:31
Razumijem ja da ljudi traze posao i da im je potreban novac, kao i to da vlada Srbije ne haje za svoj narod i njihova radna mjesta, plate itd.. Ali... U inostranstvu je lako za mjesec dana zaraditi i do 3000 evra, kad se stanuje kod nekoga, i kad se tu i hranimo... Ali, taj neko, bez obzira dali brat, rodjak, tast ili bilo ko, koji mu pruzi smjestaj, hranu, pa i samu sansu na zaradu, reskira da ostatak svog boravka u tim zapadnim zemljama otplacuje kaznu, ukoliko gastarbajter iz Srbije bude uhvacen da radi na crno!!! Koja drzava danas izdaje legalne sezonske papire ili vize za rad?
Ponedeljak 22.11.2010. 13:19
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online