Ponedeljak 22.11.2010.
01:21
Z. Gligorijević - Vesti

Švajcarsko grožđe berićetnije od srpskog

Berićetni švajcarski vinogradi

U selo Roanda nedavno se vratilo desetak poljoprivrednika sa berbe grožđa u Švajcarskoj. Oni kažu da su vrlo zadovoljni dnevnom zaradom od stotinak evra, iako su u vinogradima provodili čitav dan.

Zanimljivo je da se desetak njih sprema da ovih dana ode u Francusku kako bi radili na građevini. Uglavnom je reč o seljacima, starosti od 25 do 40 godina.

Prema njihovim rečima, zarada za najprostiju radnu snagu kreće se od 50 evra do 120 evra dnevno za dobre majstore.

Jedan od njih je i Radan Milošević (47), šef mesne kancelarije u ovom selu, koji je po zanimanju građevinski tehničar.

- Iskoristiću godišnji odmor i u februaru otići u Pariz da bih radio na građevini. Posao će mi obezbediti moj rođak. Nije mi teško da radim bilo koji posao i znam da se radi od jutra do sutra, ali za taj godišnji odmor zaradiću više nego za 11 meseci u domovini.

Sutra čitajte četvrti deo teme: Školovanje sestre iz Vašingtona

Žao mi je što nisam iskoristio šansu kada sam bio mnogo mlađi i otišao u inostranstvo. Ali, nisam hteo da rizikujem da zbog goluba na grani izgubim vrapca u ruci. Sada mi je kasno da zauvek odem - kaje se Radan.
 

Odoh u Pariz: Zoran Ilić

Zoran Ilić iz Jasenova kod Despotovca, koji ima osnovnoškolsko obrazovanje, nedavno se vratio iz Nice i Kana, a sprema se da ode na rad u Pariz, gde su mu tast Pera i tašta Stojanka Trailović.


- Radim renoviranje prozora, vrata, garažnih vrata, odnosno kompletnu stolariju na zgradama. Jeste da se tamo više radi, ali se i šest puta više zaradi, a ovde radiš maltene za džabe.

U Srbiji mesečno jedva može da se zaradi 500 evra, a tamo pređeš 3.000 evra zavisno od toga koliko hoćeš da radiš - izjavio je Zoran i jednom za svagda rešio da ode zauvek sa suprugom Jasminom.

Povratak u Nirnberg

 

Kreće put Nemačke: Saša Milosavljević

Saša Milosavljević iz Jagodine, koji je u Lucernu u Švajcarskoj već radio 10 godina na poslovima montera centralnog grejanja i koji se vratio pre sedam godina, jer mu je porodica ostala u Srbiji, ovih dana sprema se da krene put Nirnberga.


- Pošto se već 36 godina bavim uvozom i prodajom radijatora iz Kelhelmajna i gasnih kotlova iz Nirnberga, ali sam prestao da sarađujem s njima pre godinu i po dana, uskoro krećem put Nemačke ne bi li ugovorio ponovnu saradnju.

2024 © - Vesti online