Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.11.2010.
09:14 >> 09:53h
Tanjug A

I dalje se čuje "Budimo ljudi"

Akademiju povodom godišnjice upokojenja patrijarha srpskog Pavla blagoslovio je sinoć u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Patrijarh Irinej je, u prisustvu arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC), članova Sabora čije je zasedanje u toku, rekao da je patrijarh Pavle bio čovek iz naroda, skroman i smiren, koji je uspostavio savršen sklad između svojih reči, poruka, propovedi i vlastitog života.

"Došao je za patrijarha iznenada i taj svoj krst primio je časno i izneo ga na svoju Golgotu", rekao je patrijarh Irinej i dodao da je u tim teškim vremenima mogla da se snađe samo ličnost kakva je bio patrijarh Pavle.

Načelnik VMA o patrijarhu Pavlu: On koji je bio naš pacijent, lečio nas je svojim mirom i mudrošću 

 "Nikad nije imao strah od ljudi, malo je govorio, a kad je to činio, govorio je na način kako je istina očekivala i kao takav ostaće upamćen u čitavom hrišćanskom svetu", istakao je patrijarh Irinej.

Episkop bački Irinej je podsetio da je patrijarh Pavle kao vladika raško-prizrenski uživao nepodeljeno uvažavanje i poštovanje svih islamskih verskih vođa na Kosovu i Metohiji, a uvažavala ga je i vlast u pokrajini, već tada u znaku separatizma.

"Po eparhiji je išao pešice ili običnim prevozom u vreme kada je bilo opasno proći kroz sela očisćena od srpskog življa, a isto tako je obilazio i crkve u Jerusalimu i Aleksandriji, izbegavajući svaku pompu i svečane povorke", rekao je episkop Irinej.

Patrijarh Pavle, kako je rekao Irinej, uvek je razumeo "maloverne" i "skoroneverne", izlazio im u susret i njihovo breme preuzimao na sebe.

"Odisao je spokojstvom i velikim mirom, govorio je svojim prisustvom, sa malo reči u kojima se uvek osećalo jako Božje prisustvo", rekao je iguman Cetinjskog manastira, otac Metodije, koje je bio uz patrijarha za vreme njegovog dvogodišnjeg boravka na Vojno-medicinskoj akademiji.

"Najveće duhovno uzdignuće doživeli smo uz patrijarha Pavla, on koji je bio naš pacijent, lečio nas je svojim mirom i mudrošću", rekao je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić.

Obeležavanje godišnjice je počelo i završeno snimljenim besedama patrijarha Pavla i njegovom porukom pravoslavnom narodu da - "treba čuvati svoju veru i u najtežim vremenima i u toj veri opstati kao ljudi".

Na akademiji su nastupili Prvo beogradsko pevačko društvo i Hor Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca, a pisma svojih vršnjaka upućena patrijarhu Pavlu pročitali su učenici nižih razreda osnovne škole Anđela Ivković i Stefan Dobraš.

POVEZANE VESTI

Petak 19.11.2010. 09:37
posle tebe potop. siguran sam da si znao kakve si djavole ostavio za sobom. i dobro je da nista nisi preduzeo. neka se djavoli ili krininalna grupa, sami obracunaju. ne brini. oni nece kod tebe, njih pakao ceka. jedan po jeda se pakuje na pakleno putovanje. zasluzili su.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online