Petak 19.11.2010.
09:14 >> 09:53h
Tanjug

I dalje se čuje "Budimo ljudi"

Patrijarh Irinej je, u prisustvu arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC), članova Sabora čije je zasedanje u toku, rekao da je patrijarh Pavle bio čovek iz naroda, skroman i smiren, koji je uspostavio savršen sklad između svojih reči, poruka, propovedi i vlastitog života.

"Došao je za patrijarha iznenada i taj svoj krst primio je časno i izneo ga na svoju Golgotu", rekao je patrijarh Irinej i dodao da je u tim teškim vremenima mogla da se snađe samo ličnost kakva je bio patrijarh Pavle.

Načelnik VMA o patrijarhu Pavlu: On koji je bio naš pacijent, lečio nas je svojim mirom i mudrošću 

 "Nikad nije imao strah od ljudi, malo je govorio, a kad je to činio, govorio je na način kako je istina očekivala i kao takav ostaće upamćen u čitavom hrišćanskom svetu", istakao je patrijarh Irinej.

Episkop bački Irinej je podsetio da je patrijarh Pavle kao vladika raško-prizrenski uživao nepodeljeno uvažavanje i poštovanje svih islamskih verskih vođa na Kosovu i Metohiji, a uvažavala ga je i vlast u pokrajini, već tada u znaku separatizma.

"Po eparhiji je išao pešice ili običnim prevozom u vreme kada je bilo opasno proći kroz sela očisćena od srpskog življa, a isto tako je obilazio i crkve u Jerusalimu i Aleksandriji, izbegavajući svaku pompu i svečane povorke", rekao je episkop Irinej.

Patrijarh Pavle, kako je rekao Irinej, uvek je razumeo "maloverne" i "skoroneverne", izlazio im u susret i njihovo breme preuzimao na sebe.

"Odisao je spokojstvom i velikim mirom, govorio je svojim prisustvom, sa malo reči u kojima se uvek osećalo jako Božje prisustvo", rekao je iguman Cetinjskog manastira, otac Metodije, koje je bio uz patrijarha za vreme njegovog dvogodišnjeg boravka na Vojno-medicinskoj akademiji.

"Najveće duhovno uzdignuće doživeli smo uz patrijarha Pavla, on koji je bio naš pacijent, lečio nas je svojim mirom i mudrošću", rekao je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić.

Obeležavanje godišnjice je počelo i završeno snimljenim besedama patrijarha Pavla i njegovom porukom pravoslavnom narodu da - "treba čuvati svoju veru i u najtežim vremenima i u toj veri opstati kao ljudi".

Na akademiji su nastupili Prvo beogradsko pevačko društvo i Hor Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca, a pisma svojih vršnjaka upućena patrijarhu Pavlu pročitali su učenici nižih razreda osnovne škole Anđela Ivković i Stefan Dobraš.

2024 © - Vesti online