Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.11.2010.
01:16
novosti.rs A

Đelić: Trčimo novu trku

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da preporuke Evropske komisije (EK) koje se odnose na Srbiju moraju biti ispunjene do polovine 2011.

Šta će biti u novoj trci ne znamo, ali u staroj, održanoj 1. jula 2009. godine na stazi izgrađenoj specijalno za Univerzijadu u Beogradu, Đelić (45) je izgubio trku od DVADESET godina starijeg Daneta Korice (65), koji je nosio i kravatu!
 

Đelić, potpredsednik za evropske integracije je za beogradske "Novosti" kazao kako će 24. novembra, kada bude primao upitnik EK koji će u Beograd doneti komesar za proširenje Štefan File, briselskom gostu uručiti akcioni plan Vlade za EU za sledeću godinu.

"Ovaj plan biće usmeren ka ispunjavanju preporuka EK i ubrzanju reformskih potencijala Vlade. Očekujem jasnu koordinaciju i odlučnost u delovanju svih institucija, kao kada smo 'trčali trku' za ukidanje viza", kazao je Đelić.

Na pitanje šta će od "10 evropskih zapovesti" biti u najvećem fokusu vlasti, Đelić kaže:

"Apsolutno sve - uspostavljanje stalnog sastava Visokog saveta sudstva, postupanje po individualnim žalbama sudija, usvajanje zakona o finansiranju političkih partija i restituciji, mandati poslanika, ekonomske reforme, izmene u domenu javnih nabavki, jačanje pozicija regulatornih tela, rešavanje pitanja koja opterećuju funkcionisanje nezavisnih medija, rasvetljavanje ubistava novinara...

"Od velikog je značaja da najveći deo ovog posla završimo u prvoj polovini sledeće godine, jer EK, da bi pripremila mišljenje do oktobra, mora da počne da ga piše već u maju", kazao je Đelić.

Odgovarajući na pitanje da li bi i šta moglo da poremeti cilj Vlade da krajem 2011. zemlja dobije status kandidata, Đelić je navodi da je uspeh za Srbiju moguć, ali nije zagarantovan.

"Na nama je da kvalitet sprovedenih reformi bude na takvom nivou da uz dobijanje statusa kandidata dobijemo i datum otvaranja pregovora. Mislim da nema boljeg upozorenja od primera Albanije. Njihova kandidatura prosleđena je zajedno sa crnogorskom prošle godine, a sada je samo Podgorica dobila status kandidata", primetio je Đelić.

Đelić, međutim, smatra da će u narednom periodu za Vladu biti najveći izazov u procesu približavanja EU biti završetak saradnje sa Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije.

"Bez toga, teško da možemo da zamislimo da ćemo početi pregovore za ulazak u EU," primetio je Đelić.

Potpredsednik Vlade smatra i da će biti izuzetno teško doneti odluku kod problema kao što je restitucija.

"Nema dileme da naša zemlja treba da ispravi nepravdu koja je učinjena, ali pitanje je kako to uraditi ako je za to, prema nekim procenama, potrebno izdvojiti četiri-pet milijardi evra iz budžeta koji mora da pokriva penzije, gradi autoputeve, investira u znanje, zdravstvo", kazao je on.

Potpredsednik Đelić je zaključio da se izvištaj EK, možda "ne sviđa u svakoj rečenici i zarezu", ali je "objektivan i dobronameran."

"Ispunjavanje preporuka nije samo nešto što nam ozbiljno otvara vrata ka statusu kandidata i pregovorima, već predstavlja ono što je u najboljem interesu naših građana, nezavisno od same Evrope".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online