Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.11.2010.
00:42
Tanjug A

Orašac, najbolje srpsko selo

Orašac kod Aranđelovca proglašen je za najuspešnije selo u Srbiji, prema istraživanju Zavoda za proučavanje sela Srbije i Asocijacije za sociologiju sela i ruralni razvoj, koji su ocenjivali 4.250 seoskih mesnih zajednica.

Postavka u Muzeju u Orašcu
 

Taj epitet Orašac je dobio na osnovu izgrađene infrastrukture, putne, elektro i vodovodne mreže, seoskog turizma i različitih kulturnih manifestacija.


Osim toga, Orašac je uspostavio pobratimske odnose s mestima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, s kojima dobro sarađuje, a u sportu su ekipe Orašca tri godine za redom prvaci opštine Aranđelovac na seoskim olimpijskim igrama.


Orašac je organizator međunarodne smotre "Koje kude kad Srbijom pođeš", ima razvijen etno-turizam, spa i velens centar "Aleksandar", a preko kulturno-umetničkih društava meštani Orašca afirmisali su selo na najbolji način u našoj zemlji i inostranstvu.


Prema rečima predsednika Mesne zajednice Dragana Adamovića, za laskavu titulu najbolje mesne zajednice nije bilo dovoljno samo ono što je urađeno, već i programi za budućnost, koji su veoma ambiciozni.


Planirani su dalja gradnja puteva, kanalizacija za čitavo selo, zaštita životne srednine, razvoj poljoprivrede kroz Udruženje poljoprivrednika, gradnja letnje pozornice, očuvanje Spomen-obeležja "Prvi srpski ustanak", rekao je Adamović.

Orašac je "kultno" selo u srpskoj istoriji odakle je krenula borba protiv turskog ropstva na Sretenje davne 1804. godine. Na početak bune danas podseća mesto u Marićevića jaruga gde su postavljena spomen-obeležja u znak sećanja na taj događaj. Dve bronzane ploče, manja sa likom Karađorđa i veća sa likovima ostalih ustanika.

Odmah pored je Vaznesenjska crkva gde su se ustanici pričestili i muzej u kome se čuvaju predmeti iz Prvog srpskog ustanka, odeća koja se tad nosila, maketa srpske kuće iz tog vremena, portreti viđenijih ljudi poput Filipa Višnjića, prote Mateje Nenadovića, hajduk Veljka Petrovića, Ilije Birčanina...

Osnovna škola koja se uzdiže na orašačkom proplanku nosi naziv „Prvi srpski ustanak" i po izgledu podseća na crkvu. Ispred nje stoji bista velikog Karađorđa koji kao da i dalje čuva svoj kraj. Njegova bista postavljena je tu na Sretenje 2004. kada se obeležavala 200-godišnjica velikog ustanka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online