Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.11.2010.
05:15
Vestionline A

EK ne interesuje status KiM, to je rešena stvar?

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kaže da se u upitniku Evropske komisije neće nalaziti pitanja koja će biti usmerena na utvrđivanje statusa Kosova, "već ona na osnovu kojih komisija treba da utvrdi stanje reformi u Srbiji i ko i na koji način učestvuje u procesu evropskih integracija''.

Delevićeva, za ''Politiku'', time zapravo, potvrđuje izjavu Vensana Dežera, šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je naveo da u upitniku - koji će Srbija dobiti 24. novembra iz Brisela - nema pitanja o granicama, niti će biti traženi odgovori koji se tiču južne srpske pokrajine, navodi list.

Milica Delević
 


U vezi sa Kosmetom Dežer je objasnio i da EK mora da postupa ''sa pozicija koje su statusno neutralne'' i podsetio da je to bio slučaj i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, u kojem postoji odredba u kojoj je naznačeno da se ŠP ne odnosi na Kosovo i Metohiju.


Upitana da li ova izjava šefa delegacije EU, možda, ukazuje na to da se više uvažavaju stavovi 22 članice EU, koje su priznale kosovsku nezavisnost, i onda Kosovo ne pominje, Delevićeva, kako prenosi "Politika", odgovara da nije reč o tome.


Svrha tih podataka iz upitnika nije, kaže ona, da se na osnovu njih utvrđuje da li je Kosovo država ili nije, nego da EK donese mišljenje da li je Srbija sposobna da postane kandidat za člana EU.


Prema Dežerovim rečima, u upitniku će, međutim, biti i nekoliko pitanja koja će u fokusu imati Kosovo, i to u vezi s kontrolom administrativne linije razgraničenja, kao i trgovinskih i komercijalnih odnosa, podseća "Politika".


Delevićeva naglašava da pitanje carinskog pečata kosovskih institucija u Cefti Srbija neće rešavati kroz upitnik nego kroz dijalog sa Prištinom, jer, ''upitnik nije način da se kroz njega rešavaju otvorena pitanja nego instrument koji treba da pruži odgovore na pitanja koja su komisiji važna da bi donela zaključak o tome da li je zemlja spremna da dobije status kandidata''.


''Mi ćemo odgovarati na pitanja onako kako pitanja budu dolazila, imajući, naravno, u vidu da je pred nama i dijalog između Beograda i Prištine'', kaže Delevićeva za "Politiku" i navodi da se Srbija nada i da će u tom dijalogu biti rešena mnoga pitanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.11.2010. 08:23
...znaci li to da treba da gajimo optimizam?...kako misle da rese pitanje suzivota sa siptarima kojima je toliko zinulo dupe u "mirnoj" ekspanziji i koji bi sada da mogu uzeli i Beograd(lep grad, dve reke, vec izgradjen-samo da poruse crkve i lepota)....ostacu pesimista po pitanju siptarske zelje da dele nesto sa nekim pa makar taj neko bio pravi vlasnik zemlje na kojoj i u kojoj zive....optimizam rizikuje neprijatna iznenadjenja...ovako pesimistu je tesko iznenaditi losom vescu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online