Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.10.2014.
22:18
Beta A

Izveštaj EK: Šta Evropa zamera Srbiji?

Evropska komisija će u sredu, u godišnjem izveštaju o napretku balkanskih zemalja ka članstvu u Evropskoj uniji, zatražiti prvenstveno dalje jačanje pravne države i mere za privredni oporavak, a za Srbiju će posebno istaći nužnost brže i kvalitetnije reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije.

Evropska komisija je srpskoj Vladi uputila pohvale, ali su imali i nekoliko zamerki
 

Poboljšanje opšte slabe ekonomske situacije i otvaranje novih radnih mesta, što će pomoći ciljanim merama EU, ali i mnogo bolje rukovođenje ekonomijom su u izveštanju navedeni kao politički uslovi koji će uticati na sveukupnu ocenu o sposobnosti neke zemlje da se približi članstvu u EU.

Ministri EU i država Zapadnog Balkana će se u oktobru sastati s ciljem da razmotre mere za izgradnju infrastrukture i opipljive poteze za poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije, a ukazano je i na predviđeni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i ministara finansija regiona.

Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

U izveštaju se napominje da je Srbija usporila usaglašavanje sa spoljnom politikom EU, a zasad nema naznaka da bi se mogla priključiti merama EU prema Rusiji u sklopu ukrajinske krize. Izvori u Briselu kažu da je izabrani komesar za proširenje i susedstvo EU Johanes Han to dobro objasnio u Evropskom parlamentu, rekavši da to jeste proces, ali da će Srbija konačno morati da uskladi svoju spoljnu politiku s EU i kad je reč o odnosima s Moskvom.

Srpska vlada je pohvaljena za uvođenje tržišnih zakona, kao i mere u cilju smanjivanja budžetskog deficita i duga, ali je predočeno da je nužno sprovesti strukturne reforme, posebno kad je reč o javnim preduzećima koja se finansiraju iz budžeta.

Evropska komisija u izveštaju ocenjuje kao doprinos uvreženju evropskih vrednosti i poštovanju ljudskih i manjinskih prava to što je uredno održana parada seksualno raznorodnih grupa građana, rekli su agenciji Beta upućeni evropski diplomatski izvori.

Funkcioneri u Briselu su predočili i da su kritike upućene na račun slabljenja slobode i nezavisnosti medija, sve veće autocenzure.

Mada je istaknuto da je dobro to što se nastavlja privatizacija medija u javnom vlasništvu, iako je i dalje slab uvid u strukturu vlasništva i finansiranje privatnih i državnih sredstava informisanja.

"U izveštaju o Srbiji nema nekih posebnih novina u odnosu na dosad poznate stavove EU o toku reformi i pregovorima o članstvu", dodali su ovi izvori, uz opasku da je dalji napredak Srbije i Kosova ka EU uglavnom povezan.

A to znači, kako su objasnili, da se od obe strane očekuje da istraju na normalizaciji odnosa u sklopu sporazuma Beograd-Priština i dijaloga, iako postoji zabrinutost zbog kočnice koju predstavlja nepostojanje vlade u Prištini.

Kako proizlazi iz godišnje ocene EK o evropskim reformama u Srbiji, još uvek je manjkava nezavisnost, nepristrasnost i delotvornost pravosuđa, kao preduslovu za slamanje korupcije i organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 22:33
Reforme pravosuđa i suzbijanja korupcije su to sto nam treba, ali bez clanstva EU!
Utorak 07.10.2014. 08:11
Srbija će konačno morati da uskladi svoju spoljnu politiku s EU i kad je reč o odnosima s Moskvom...., to ih najviše boli, oni već kukaju, sama Bavarska gubi 4,4 miljarde sa trgovinskom razmjenom s Rusijom, tek ostali. Izgleda da im je najveća želja da nam Rusi okrenu ledja, kako bi totalno bili na njihovoj nemilosti ! I na koncu, kada su toliko zahtjevni, kada mi to ulazimo u EU i zašto ?
Utorak 07.10.2014. 12:46
ZAMERA STO SMO SRBI....I TREBA NAS POBITI PO NJIHOVOM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online