Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 02.11.2010.
18:03 >> 20:07h
Tanjug A

Pala vlada Hašima Tačija

Poslanici privremene kosmetske skupštine izglasali su danas kasno popodne nepoverenje vladi Hašima Tačija.

Izgubio poverenje: Hašim Tači
 

Za nepoverenje privremenoj kosmetskoj vladi glasalo je 66 od 120 poslanika, jedan je bio protiv, a dva su bila uzdržana.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići raspustio je parlament i saopštio da će 12. decembra biti održani vanredni parlamentarni izbori.

Sa odlukom Krasnićija upoznata je i Centralna izborna komisija Kosova i nalaže joj se da preduzme sve neophodne mere da organizuje izbore za Skupštinu Kosova.

Krasnići je istom odlukom poništio raniju kojom je izbore zakazao za 13. februar 2011. godine.

Čeka se poziv države Srbije

 

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba Rada Trajković izjavila je da je Vlada Kosova "pala“ na inicijativu Hašima Tačija jer je procenio da je "dovoljno jak" i da su Srbi južno od Ibra spremni su da podrže odluku države Srbije o izlasku na kosovske izbore.

Idemo na izbore: Rada Trajković

"Očekujem da će to biti poziv Srbima da izađu na izbore, rekla je Trajković za KiM radio.


Ona je ocenila da bi posle prihvatanja zajedničke Rezolucije sa EU za našu državu bilo bi besmisleno i opasno da ne podrži izbore, jer bi ispalo da pokušava da destabilizuje Kosovo. "Zato očekujem da ćemo se konačno ujediniti na poziv države“, rekla je Trajković.


Srpsko jedinstvo može se postići i bez, kako je rekla stava, DSS i SNS i da očekuje da Srbi u velikom broju izađu na izbore.
 

"To će mnogo značiti za sve nas jer ćemo dobiti odgovornije ljude u centralnim institucijama koji će moći da na odgovoran način kontrolišu i lokalne institucije ili novostvorene srpske opštine, ali koji će svakako uticati da sever Kosova pođe putem stabilizacije i odgovornijeg ponašanja Srba i prestanak izazivanja incidenata“, zaključila je Trajković.

 

Ivanović: Početak razgovora ne treba odlagati


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i metohiju Oliver Ivanović izjavio je da početak razgovora Beograda i Prištine ne bi trebalo odlagati, bez obzira na to što je danas izglasano nepoverenje kosovskoj vladi.

Oliver Ivanović

Ivanović je, u izjavi Tanjugu, podsetio da Vlada Srbije još nije donela stav o učešću Srba na kosovskim izborima, koji su zakazani za 12. decembar, a što se tiče razgovora Beograda i Prištine, kazao je - ne treba očekivati da će na početku biti "o ozbiljnijim, težim i kontraverznijim temama".


"Sigurno je da se možemo i moramo sastati, jer to otvara put za neke ozbiljnije pregovore kada se jednom konstituišu organi u Prištini posle ovih izbora", rekao je Ivanović.


"Za promenu stava potrebna je ozbiljnija analiza i utvrđivanje prednosti i nedostataka od politike koja je do sada sprovođena, jer se Srpska zajednica nije osposobila da sama odlučuje po tom pitanju, ona pažljivo gleda i sluša ono što će joj biti rečeno od vlasti u Beogradu", rekao je Ivanović.


Ivanović je naglasio da nije zagovornik velikih zaokreta u tom smislu bez ozbiljnije analize.


"Mislim da ovo nisu poslednji izbori i da zato Srbe na Kosovu moramo osposobiti da samostalno odlučuju o nekim pitanjima i ponesu veći deo odgovornosti za ono što se događa", rekao je on.

 

Redžepi: Srbi će postaviti rekord

 

Ministar unutrašnjih poslova u prištinskoj Vladi kojoj je danas izglasano nepoverenje Bajram Redžepi izjavio je da na vanrednim izborima očekuje rekordnu izlaznost Srba sa Kosmeta i pohvalio izjave "nekih političara iz Srbije koji su rekli da Srbi ne mogu biti samo posmatrači".

Bajram Redžepi

"Jasno je da u najvećem delu Kosova za to postoji spremnost stanovništva", tvrdi Redžepi, komentarišući izglasavanje nepoverenja vladi premijera Hašima Tačija.


Bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova Redžepi je, kako prenosi KIM radio, pohvalio izjave nekih političara iz Beograda u vezi sa vanrednim izborima na Kosovu i Metohiji.


"Dobre su izjave nekih političara iz Srbije, naročito iz SPO i izjava gospodina Mićunovića, koji su rekli da Srbi ne mogu biti samo posmatrači, već da moraju izaći na izbore i institucionalno se izboriti za svoja prava. To je demokratski način i mi ćemo ih podržati u tome", rekao je Redžepi.


On je dodao da je danas tražio da se dodatno pojačaju mere bezbednosti na severu Kosova, kako bi ljudi "svojevoljno odlučili hoće li ili ne učestvovati na izborima".


Redžepi je član Tačijeve Demokratska partija Kosova i u izjavi novinarima izrazio uverenje da će ta stranka biti pobednik novih izbora.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.11.2010. 18:17
Pa koja ste vi vlada,cak i ne postojite,a ocigledno ce te i nestati zauvek iz Srbije!!!
Utorak 02.11.2010. 19:06
Pa dobro sad... Dugo su mu i vjerovali, ako cemo iskreno!!! Dali uranijum vec sada prestaje da djeluje, ili se oni sami od sebe bude iz dubokog sna? Kome su oni vjerovali, jadna im majka!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online