Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.11.2010.
10:47 >> 11:57h
Vestionline A

"Lista za prirodnu Albaniju" na izborima u Srbiji?!

Novoformirana organizacija “Lista za prirodnu Albaniju”, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, prenose podgoričke "Vijesti“.

Mapa velike Albanije

“Za početak, učestvovaćemo na predstojećim izborima u Albaniji i na Kosovu, a kasnije i u ostalim državama regiona”, poručeno je na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan “Mir sa svetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima”.

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", sa Kosova i Metohije i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa za sada su jedini albanski političari u regionu koji su podržali listu.

Mustafa je poručio da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Balkana tražiti formiranje “prirodne Albanije” i revidiranje Londonske konferenecije i Berlinskog kongresa da bi se, kako je rekao, ispravile greške prema Albancima, nastale posle povlačenja turske imperije.


Tužilaštvo će reagovati na izjave "srpskih Albanaca"

 

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da će Tužilaštvo reagovati povodom izjava čelnika opština Preševo i Bujanovac koji su na skupu u Tirani podržali ujedinjenje u "prirodnu Albaniju".

"Proverićemo šta su i u kom kontekstu rekli. Ukoliko se, po dobijanju potrebnih informacija, utvrdi da u njihovim nastupima ima elemenata krivičnog dela, nadležno tužilaštvo će inicirati pokretanje postupka".

Predstavnici poitičkih stranaka u srpskom parlamentu učešće nekoliko predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca na skupu u Tirani opisuju kao još jedan pokušaj destabilizacije stanja u regionu.

Koordinator Glavnog odbora SPS za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković rekao je da Srbija čini sve napore da stabilizuje stanje u regionu, dok pojedini politički predstavnici Albanaca pokušavaju da destabilizuju situaciju.


On kaže da, dok Srbija i sve zemlje Zapadnog Balkana čine napore da uđu u EU, i dalje postoje oni koji daju retrogradne i nacionalističke izjave koje mogu da izazovu sukobe u regionu. Ipak, Radenković smatra da je legitimno pravo svakog pojedinca da učestvuje na skupovima makar oni imali utopističke ciljeve.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma misli da tim povodom tužilaštvo u Srbiji mora da reaguje, jer ako neko ruši suverenitet i integritet zemlje treba da bude uhapšen po hitnom postupku. On je rekao i da to treba da se uradi iz razloga što nisu ugrožena ljudska prava Albanaca koji žive na jugu Srbije, i naveo da je sve ono što je predviđeno Ustavom i sve ono što imaju nacionalne manjine u Srbiji imaju i Albanci na jugu Srbije.

Predsednik pokrajinskog odbora za Kosovo i Metohiju SPO-a Ranđel Nojkić kaže da i među Albancima i Srbima postoje oni kojima je u interesu nastavak međunacionalne mržnje i sukoba, oni koji se plaše normalizacije života na Kosovu i Metohiji, a posebno normalizacije srpsko-albanskih odnosa i nastoje da tu normalizaciju spreče.

Jedan od skupova u Preševu: Albanske zastave i ikonografija OVK

Nojkić smatra da "njihovim vizijama i planovima ne treba pridavati neki značaj, jer u trenutku kada i EU i Savet bezbednosti pokušavaju da nađu kompromisno i racionalno rešenje, oni dolivaju ulje na vatru kako bi se ti razgovori i moguća rešenja sprečila i kako bi se išlo i dalje u sukobe".

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković smatra da učešće dela albanskih lidera iz Preševa i Bujanovca na skupu u Tirani predstavlja nastavak ideje prizrenske lige koja je očigledno čvrsto ucrtana.

"Kada pogledamo aktivnosti Albanaca u zapadnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji, Preševu i Bujanovcu jasno je da se radi o koordiniranoj akciji stvaranja velike Albanije koju očigledno pomaže Zapad, o čemu govori i činjenica da su pristali da učestvuju u stvaranju lazne države Kosovo", kazao je portparol DSS.

Ministar unutrašnjih poslova samoproglašene države Kosovo i potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Bajram Redžepi izjavio je da ideja o "prirodnoj" Albaniji i ujedinjavanju teritorija na kojima žive Albanci "nije realna", ocenjujući da se radi o "iluziji koju promovišu neke manje političke stranke".

"Tu priču u svojim programima imaju neke manje stranke. Kosovo i Albanija su dve države koje imaju dosta toga zajedničkog, ali postoje kao različite države. I tako će i ostati", rekao je Redžepi.
 

Učesnici skupa "Za prirodnu Albaniju" u Tirani podržali su platformu političkog analitičara Koča Danaja po kojoj bi do 2013. bila formirana jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu, koju bi, osim Albanije i Kosova, činili delovi teritorija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

Vlada Srbije: Velika Albanija opasna i devijantna ideja

 

 

Opasna ideja

 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je da nije dobro "to što neke ekstremističke struje među Albancima pokušavaju ponovo da nametnu ideju o rešavanju albanskog pitanja, koje se neće rešiti bez ozbiljnog problema, ako se istovremeno ne rešava i srpsko pitanje na Balkanu“.

Mihajlović je rekao da tom skupu u Tirani ne bi pridavao veliki značaj, jer se "radi o institutu za političke prognoze" i da je reč o predstavnicima dveju stranaka i opština, što nije problematično, ali da je problematično zašto učestvuju na takvom skupu koji govori o velikoj Albaniji.

 

"Oni mogu da govore jedno, a da misle drugo", rekao je Mihajlović, navodeći da veliki deo kosovskih Albanaca dugo godina ima samo tu ideju u glavi o velikoj Albaniji, što nije slučaj sa Albancima u Albaniji.

 

Ne bi to bilo tako dobro prihvaćeno u severnoj Albaniji, dodao je Mihajlović. „Ta ideja je u suštini pokretač svih ekstremističkih pokreta među kosovskim Albancima i Albancima u Albaniji, a bilo je takvih ideja i za vreme kačačkog pokreta za vreme Prvog i Drugog svetskog rata i balističkog pokreta u vreme Drugog svetskog rata“, rekao je Mihajlović, podsetivši i na postojanje Oslobodilačke vojske Kosova.

 

Sve su one bile naslonjene na ideju stvaranje velike Albanije i na svakoj drugoj kući na Kosmetu je albanska, a ne zastava Kosova, rekao je Mihajlović, upozorivši da je to opasno, jer predstavlja devijantnu misao i ideju, ali da su "mladi na Kosovu videli da od toga nema ništa".

 

Mihajlović je naveo da mu je jedan od albanskih novinara rekao "kako će to država biti ako joj Kosovo bude razvijeni sever" i da u toj šali ima i istine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online