Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.10.2010.
14:08
S. Dimitrijević - Vesti A

Suze od Vadsa do Jagodine

U Jagodini plače Marija Milenković (15), a na sasvim krajnjem severu Evrope, u norveškom Vadsu, suze teku i njenoj vršnjakinji i najboljoj drugarici Idi. Rastale su se bez pozdrava. Norveška devojčica je bila na izletu tog vikenda kad je policija proterala iz Norveške porodicu Milenković - Mariju, njenog bratića Mihajla (4), sestre Stanu (12) i Aleksandru (16) i njihove roditelje Trajanku i Božidara.

Vadse: Ida sa slikom Marije

- Ida je bila prva koja mi je prišla i pričala sa mnom u školskom dvorištu onda kad smo došli u Vadse. Bojim se da nikad više neću da je vidim - rekla je grcajući Marija pokazujući sliku Ide.


Ida je takođe bila u suzama kad joj reporter pokazao jagodinsku sliku njene najbolje drugarice Marije.


- Strašno je to što desilo. Obe znamo da je naš novi susret daleko do realnosti - rekla je Ida pokazujući na Marijinu sliku.


Najtiražniji norveški dnevnik VG iz pera reportera Tur Haralda Henriksena i Terje Mortensena na dve stranice, s lica mesta, napravio most je između njihove dve suze, pod naslovom "Nikad se nisu oprostile", s tragičnom razglednicom srpske kosovske porodice u Jagodini.

Jagodina: Marija sa slikom Ide

Milenkovići iz norveške prebačeni u prihvatni centar u Šapcu, ali zbog loših uslova tamo nisu mogli da izdrže duže od dva dana. Otišli su pošto se sinčić razboleo, a Stani su se povratili napadi koje je imala još dok su bili u zavičajnom kosovskom selu Pasjane.


- Lekari na Kosovu su rekli da je to bila epilepsija, a u Norveškoj kažu da je to posttraumatski stres - kaže majka Trajanka o najmlađoj ćerki.


Onda kad su deportovani, Marija je bila u desetom razredu osnovne škole i sanjala da bude policajac ili političar, Aleksandra u prvom razredu gimnazije sa željom da postane lekar...

Sada se plaše da će morati da počnu tamo gde su stale kada su izbegli s Kosova.


Otac je radio kao zidar i čovek za sve u Vadsu, a šanse da sada dobije posao u Srbiji su mu minimalne. VG tim povodom navodi da su "kosovski Srbi označeni kao građani drugog reda u Srbiji u kojoj nisu atraktivna radna snaga".


- Nismo dobili nikakvu pomoć od srpskih vlasti, a sve košta, pomoć lekara, knjige za školu... Uopšte ne znamo kako ćemo doći do novca - jada se otac nesrećne porodice lišene snova koje je imala u Vadsu.

Podrška mesta velike duše


Meštani Vadsa, malog mesta velike duše, nastavili su da se bore za srpsku decu s Kosova.


- Smatramo da se nije imao u vidu obzir prema deci i njihova intergisanost u našu lokalnu zajednicu, i da je njihov tretman od strane resornih službi u sukobu s Konvencijom o dečjim pravima UN - uporna je Tune Persen, koja vodi Grupu za podršku proternim kosovskim Srbima.


Ombudsman je prošle nedelje preduzeo ponovno pojedinačno razmatranje slučajeva po žalbama Grupe za podršku.


Zašto u Srbiju?


Odgovor direktorke u norveškoj Službi za strance (UNE) Mariane Jakobsen na pitanje o tome zašto se Kosovari deportuju u Srbiju (Norveška je priznala Kosovo):


- Srbi s Kosova imaju istu etničku pripadnost, jezik, kulturu i religiju kao Srbi iz Srbije. Oni nisu izloženi progonu u Srbiji. Poznato nam je da po povratku mogu biti u socijalnim i ekonomskim teškoćama koje same po sebi nisu osnov za dobijanje dozvole boravka u Norveškoj. Boravak dece u trajanju od tri i po godine nije sam dovoljno dug da bi bio osnov za dozvolu boravka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online