Ponedeljak 1. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.10.2010.
11:35
Vestionline A

Srbija - motor promena na Balkanu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Štutgartu, na skupu o jugoistočnoj Evropi, da je učinio sve da Srbija bude motor pozitivnih promena u regionu i ponovio da je pitanje članstva u Evropskoj uniji strateški cilj njegove politike.

"Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja bude motor pozitivnih promena u regionu - u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana", rekao je Tadić obraćajući se učesnicima Konferencije o jugoistočnoj Evropi na poslovnom sajmu Global konekt 2010. u prestonici jedne od ekonomski najsnažnijih nemačkih pokrajina, Baden Virtenberg.


"Srbija, objektivno gledano, jeste ključna zemlja regiona", rekao je Tadić. On je istovremeno naglasio da "nikada nije dovodio u pitanje članstvo u Evropskoj uniji kao strateški cilj svoje politike".

Boris Tadić


Predsednik Srbije je podsetio da je Savet ministara EU u ponedeljak doneo odluku da Evropskoj komisiji prosledi srpsku kandidaturu.

"Prosleđivanje aplikacije za članstvo, za Srbiju je izuzetno važan korak. Ali - to bih želeo ovom prilikom posebno da podvučem - to je važan korak i za Evropsku Uniju", rekao je Tadić.


On je podsetio da je samo pre koju godinu region jugoistočne Evrope doživljavan kao "prostor na marginama evropskog i svetskog mejnstrima", opterećen sukobima i konfliktima, rascepkan na nejake državice sa slabim ili nikakvim ekonomskim perspektivama".


"Uložili smo ogroman napor u prethodnih pet godina da promenimo ne samo takvu sliku, nego i stvarnost u regionu, kako bi naša evropska perspektiva postala opipljivija", rekao je predsednik Srbije.


Govoreći o zamoru od proširenja EU, Tadić je rekao da je na to gledao "kao na privremeni zamor i vreme koje je potrebno za institucionalnu konsolidaciju kompleksnog mehanizma kakav je EU postala sa 27 članica".


"Tu se postavilo sasvim drugo pitanje - na koji način će EU - ravnopravno sa drugim ključnim akterima današnjice - učestvovati u komponovanju novih odnosa u svetu, ako ne uspeva da prekomponuje sebe i zaokruži proces ujedinjenja na čitavom kontinentu -što podrazumeva i integraciju jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.


Govoreći o naporima Srbije da reši pitanja koja nisu samo od značaja za nju, već i za region u celini, Tadić je ponovio da je Srbija privržena dijalogu kao rešavanju problema, ali i da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosmeta.

"Za mene kao demokratski izabranog predsednika nije bilo dileme da se nesuglasice i istorijski konflikti u regionu mogu rešavati isključivo demokratskim i mirnim sredstvima", istakao je Tadić.


Srbija je, stoga, podsetio je, zajedno sa EU nedavno podnela zajedničku rezoluciju u UN koja pruža okvir za dijalog o otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, uz učešće EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.10.2010. 11:58
motor u d...u. i jos nabija klipove. ovaj covek nikako da se sastavi sa izjavama. sta mu je.
Utorak 26.10.2010. 12:32
Bojim se gospodine Tadicu da sve dok sti vi na vlasti sa svojim prisipetljama moja divna zemlja i ljudi u njoj nastavice da zive u mraku i zabludi, ponizeni i prezreni..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online