Utorak 26.10.2010.
11:35
Vestionline

Srbija - motor promena na Balkanu

"Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja bude motor pozitivnih promena u regionu - u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana", rekao je Tadić obraćajući se učesnicima Konferencije o jugoistočnoj Evropi na poslovnom sajmu Global konekt 2010. u prestonici jedne od ekonomski najsnažnijih nemačkih pokrajina, Baden Virtenberg.


"Srbija, objektivno gledano, jeste ključna zemlja regiona", rekao je Tadić. On je istovremeno naglasio da "nikada nije dovodio u pitanje članstvo u Evropskoj uniji kao strateški cilj svoje politike".

Boris Tadić


Predsednik Srbije je podsetio da je Savet ministara EU u ponedeljak doneo odluku da Evropskoj komisiji prosledi srpsku kandidaturu.

"Prosleđivanje aplikacije za članstvo, za Srbiju je izuzetno važan korak. Ali - to bih želeo ovom prilikom posebno da podvučem - to je važan korak i za Evropsku Uniju", rekao je Tadić.


On je podsetio da je samo pre koju godinu region jugoistočne Evrope doživljavan kao "prostor na marginama evropskog i svetskog mejnstrima", opterećen sukobima i konfliktima, rascepkan na nejake državice sa slabim ili nikakvim ekonomskim perspektivama".


"Uložili smo ogroman napor u prethodnih pet godina da promenimo ne samo takvu sliku, nego i stvarnost u regionu, kako bi naša evropska perspektiva postala opipljivija", rekao je predsednik Srbije.


Govoreći o zamoru od proširenja EU, Tadić je rekao da je na to gledao "kao na privremeni zamor i vreme koje je potrebno za institucionalnu konsolidaciju kompleksnog mehanizma kakav je EU postala sa 27 članica".


"Tu se postavilo sasvim drugo pitanje - na koji način će EU - ravnopravno sa drugim ključnim akterima današnjice - učestvovati u komponovanju novih odnosa u svetu, ako ne uspeva da prekomponuje sebe i zaokruži proces ujedinjenja na čitavom kontinentu -što podrazumeva i integraciju jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.


Govoreći o naporima Srbije da reši pitanja koja nisu samo od značaja za nju, već i za region u celini, Tadić je ponovio da je Srbija privržena dijalogu kao rešavanju problema, ali i da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosmeta.

"Za mene kao demokratski izabranog predsednika nije bilo dileme da se nesuglasice i istorijski konflikti u regionu mogu rešavati isključivo demokratskim i mirnim sredstvima", istakao je Tadić.


Srbija je, stoga, podsetio je, zajedno sa EU nedavno podnela zajedničku rezoluciju u UN koja pruža okvir za dijalog o otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, uz učešće EU.

2024 © - Vesti online