Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.10.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Ako nema kontrole neće biti ni para

Savet ministara EU odlučio je da Evropskoj komisiji prosledi srpski zahtev za sticanjem formalnog statusa države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Premda formalna dinamika daljeg procesa nije precizno određena, neka iskustva država regiona se mogu uzeti kao parametri.

Šta sledi sada kad zahtev Srbije dođe pred Evropsku komisiju?


- Komisija će sačiniti upitnik od nekoliko hiljada pitanja na koje srpska administracija treba da odgovori. Naša zemlja se, da podsetim, već godinu dana priprema za odgovore na ta pitanja na osnovu iskustava zemalja koje su to već učinile pre nas, poput Slovenije, Hrvatske ili Crne Gore. Tu onda sledi ogroman posao za našu administraciju, a potpredsednik Vlade Božidar Đelić nas je uveravao da se na upitnik može odgovoriti za tri meseca.


Da li je odgovor na upitnik dovoljan uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo?


- Nije dovoljan, ali je veliki korak. Kada pošaljemo upitnik u Brisel, Evropska komisija će ga proučiti i sastaviti izveštaj u kojem se ocenjuje podobnost države da dobije status kandidata i da se sa njom otvore pregovori o članstvu. Ali, to su formalni uslovi, dok postoje i politički.


Ko ima poslednju reč za sticanje statusa kandidata?


- To je odluka Saveta ministara i ne verujem da je ona moguća bez ocene o punoj saradnji Srbije sa sudom u Hagu. A čak i ako dobijemo status kandidata, ne znači da će nam istovremeno biti otvoreni pregovori o članstvu.


Dakle, EU nije dužna da odmah otvori pregovore?


- Nije, i to je primer Makedonije koja godinama ima status kandidata, a još nema ni naznaka o datumu otvaranja pregovora o članstvu. Isto će uskoro biti i sa Crnom Gorom koja će dobiti status kandidata.


Ali, dok su pregovori o članstvu na dužem štapu, kakvu konkretnu korist Srbija može da očekuje od statusa kandidata za članstvo u EU?


- To je korišćenje novca iz pretpristupnih fondova koji nam u sadašnjem statusu nije dostupan. Srbija koristi novac iz programa jačanja institucija i prekogranične saradnje, a sa statusom kandidata imaćemo pravo na korišćenje daleko većeg novca iz tri komponente - razvoj infrastrukture, regionalni razvoj i ruralni razvoj.


Koliko novca država može dobiti u statusu kandidata?


- To se ne može sada reći jer nisu fondovi za sve zemlje isti, jer nisu sve zemlje jednake veličine, stepena razvijenosti ili broja stanovnika. Drugo, iduće godine Evropska unija dobija i novi čevorogodišnji budžet, jer je sadašnji projektovan za period 2007-2011, pa ćemo videti na koliko novca možemo računati.


Da li se taj novac daje bezuslovno, odnosno, da li je sam status kandidata dovoljan?


- Ne, ništa se ne daje bezuslovno, ali uslovi nisu politički, već u proceni naših sistema kontrole trošenja tog velikog novca. Ako te kontrole nema, neće biti ni para.
 

Problem javne nabavke

 

Više puta je Srbija dobijala kritike da nije reformisala sistem javnih nabavki, a reč je o poslovnima u kojima se godišnje u našoj zemlji troši skoro pet milijardi evra. Da li ćemo moći da ubedimo Brisel da neće biti manipulacije njihovim novcem?


- Javne nabavke jesu problem, ali se on nije rešavao jer nije bilo nekog velikog cilja koji bi ubrzao državnu administraciju. Sada taj cilj postoji i to je novac koji bi trebalo Srbija da dobije za regionalni razvoj, infrastrukturu i agrar. Ubeđena sam da ćemo pod pritiskom rokova mi uspeti da prevaziđemo problem javnih nabavki.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online