Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.10.2010.
22:21
Srna A

EU: Ne tražite azil, vratićemo vam vize!

Evropska komisija upozorila je danas Srbiju i Makedoniju da bi mogle da izgube privilegiju bezviznog režima ukoliko ne uspeju da zaustave talas svojih građana koji traže azil u EU.

Dođite u EU ali samo kao turisti: Sesilija Malmstrom
 

Komesar EU za unutrašnje poslova Sesilija Malmstrom uputila je pismo ministrima unutrašnjih poslova Srbija i Makedonije sa zahtevom da "bez odlaganja" preduzmu korake za rešavanje ove situacije.

"Neke članice EU ponovo su uočile alarmantno povećanje broja osoba iz vaših zemalja koje traže azil", napisala je Malmstromova srpskom ministru policije Ivici Dačiću i njegovoj makedonskoj koleginici Gordani Jankuloskoj.

Malmstromova je poručila da je taj trend "ekstremno zabrinjavajući" i da bi mogao da "ugrozi čitav sistem vizne liberalizacije na zapadnom Balkanu".

Ona je upozorila da bi EU mogla da preduzme "odgovarajuću akciju ukoliko se ovi problemi nastave".

EU je u decembru 2009. godine ukinula vizni režim za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore. U toku su pregovori o ukidanju viza za građane Albanije i BiH.

Evropska komisija i Belgija, koja predsedava Unijom, razmatraju slanje misije u Srbiju i Makedoniju tokom oktobra radi provere da li se preduzimaju mere za rešavanje ovog problema.

Skoro 390 državljana Srbije, 210 iz Makedonije i 736 lica sa Kosmeta zatražilo je azil u Belgiji u julu i avgustu, a još 500 zahteva iz čitavog regiona očekuje se ovog meseca, saopštili su belgijski zvaničnici.

Švedska i Norveška, takođe, su bile suočene sa velikim prilivom lica sa Balkana koja traže azil i odlučile su da deportuju sve osobe čiji su zahtevi odbijeni.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.10.2010. 22:40
Jel imaju oni neku ženu da liči na ženu ?!
Četvrtak 21.10.2010. 00:44
Što ne izjave etničku pripadnost tih tražioci azila ? Što ne kažu iskreno da su šiptari i cigani ! Običan srbin ili makedonac neće nikad tražiti azil nego samo posao, snaći će se on za smeštaj i za hranu. A ovi ostali znaju da azilanti dobijaju odmah to što sam naveo ! Francuzi imaju bar tu iskrenost da kažu da romi iz Rumunije traže azil a ne rumuni ! Ka je albanac poreklom iz srbije krivac za bilo šta, navede se da je srbin. Kad je šiptar žrtva, on je albanac, nije više srbin ! Ja sam pro evropljanin, ali za ovakve ijave Marš u Pič-Mat !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online