Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.10.2010.
12:54
Tanjug A

Venci za oslobodioce Beograda

Predsednik Srbije Boris Tadić poožio je venac na Spomenik osobodiocima Beograda 1944. godine povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Slava onima koji su dali život verujući u našu budućnost i mir. Onima koji su se borili protiv fašizma, protiv zla i nasilja nad čovekom i našim bićem. Onima koji su se borili za slobodu Beograda. Uvek sa njima", napisao je Tadić u spomen-knjigu.

On je venac položio uz intoniranje državne himne "Bože pravde" i u prisustvu svečanog stroja Garde Vojske Srbije. Potom je sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom obišao Groblje oslobdilaca Beograda.

U ime Vlade Srbije vence je položio ministar odbrane Dragan Šutanovac, a u ime srpske i ruske vojske načelnici generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić i general armije Nikolaj Makarov.

Srpski ministar odbrane i načelnici generalštaba položili su vence uz intoniranje himni dve zemlje i u prisustvu svečane Garde Vojske Srbije,i na Spomenik crvenoarmejcu, koji se nalazi unutar groblja.

"Velika slava i čast svim oslobodiocima Beograda", napisao je Šutanovac u Spomen knjigu, dok je Makarov naveo: "Večno pamćenje jugoslovenskim i sovjetskim vojnicima palim za osobođenje Beograda".

Poštu oslobodiocima glavnog grada odali su i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, predstavnici Skupštine Srbije i SUBNOR-a.

Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga, a oko 9.000 je zarobljeno.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, od toga je većina (2.092) u zajedničkoj grobnici.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.10.2010. 14:38
Погледајте руског генерала Маркова а погледајте нашег генерала Милетића, па човек кад види нашег генерала одмах схвати колико нам је војска погубљена. Кад погледам руског генерала из њега видим некакву јачину и сампоуздање... просто, то избија из њега... Еее "Србијо међу шљивама" на какве си ниске гране пала кад ти славну војску предводе слабашни људи... Нека нека, неће бити овако још дуго, можда све ово треба да се деси да би се српски народ ујединио и сложио. А знате како иде она стара? "Не дај Боже да се Срби сложе!" то је јасна порука свим непријатељима српског рода С вером у Бога!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online