Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.10.2010.
13:05
D. Dekić - Vesti A

"Tajkuni i kriminalci vladaju Srbijom"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je izjavu državnog sekretara Slobodana Homena da iza nereda i incidenata u Beogradu i Đenovi stoje "monopolisti" kao delimično tačnu. Ona smatra da je reč o sprezi tajkuna, političkih partija i kriminala koja ne dozvoljava da se formiraju državne institucije.

- Ti neredi pokazuju da su domaće institucije problematične i da ne rade u skladu sa zakonom, već pod pritiskom, pa posle decenije od promena nema izvesnosti da se mogu stabilizovati i poštovati, Dokaz mojih tvrdnji je i gašenje antimonopolske komisije - kaže Barać u intervjuu za "Vesti".

Verica Barać: Korupcija je u Srbiji sistemska

Zar novi sastav antimonopolske komisije nije izabran u parlamentu?
- To je urađeno pod pritiskom tajkuna. U tu komisiju je sada ušla profesorka Pravnog fakulteta koja je u vreme kada je antimonopolska komisija ustanovila monopol "Delte" po preuzimanju lanca "C market" bila jedan od autora studije kojom se dokazuje da Miškovićeva kompanija nije monopolista.

A studija je rađena za potrebe privredne komore na čijem čelu je tada bio sadašnji ministar trgovine Slobodan Milosavljević. Čudno je što je vlast sada u tu komisiju ugurala i one sudije koje nisu reizabrane, jer, kako je tada rečeno, nisu časne i dostojanstvene.

Naša vlast počiva na korupciji

 

Kako to da vam priznanja za rad stižu iz dijaspore i nevladinog sektora u Srbiji, ali izostaju iz vlasti, iako vodite vladino telo?
- Smatram da ih nema od srpskih vlasti jer su u sprezi sa tajkunima čije senke u poslovima Savet razotkriva.

 

Problem u našoj zemlji jeste što se nikako ne uspostavljaju nezavisne državne institucije, već one zavise od političke moći i te sprege sa krupnim kapitalom, pa se može s punim pravom reći da naša vlast počiva na korupciji.

Zatražili ste nedavno i da se ispita slučaj "Tehnohemije" ?
- Kupac "Tehnohemije" kaže da su bivša direktorka Agencije za privatizaciju i njeni saradnici tri godine nakon što su ugovorne obaveze ispunjene, raskinuli privatizaciju, a Savet koji vodim tvrdi da je razlog raskida što su za zemljište ove firme zainteresovani Miroslav Mišković i Milan Beko.

Prema mojim saznanjima, na vlasnika je vršen pritisak sa Bekove strane da promeni delatnost jer mu ne odgovara da kupac nastavi s proizvodnjom hemijskih proizvoda blizu lučkog zemljišta koje su on i Mišković kupili da rade stambeno-poslovni prostor.

Ako kupac neće o tom slučaju da govori otvoreno, to je zato što se opravdano boji. Taj čovek je uplatio nakon privatizacije pet i po rata i sud je ispravno reagovao da zaštiti i njega i državu, ali je Tužilaštvo tu meru poništilo, pa je jasno gde se nalazimo.


Šta uraditi da prestanu takvi pritisci?
- To ne može da se desi dok nema institucija i zakonitog rada, a očito je da nema. Ako ih vlada i partije kontrolišu, onda institucije samo dobijaju nalog šta i kako da rade.

Znači, nije snaga u Milanu Beku, već u neefikasnosti državnih organa i institucija, a do tada imamo nerešene brojne afere: od Nacionalne štedionice, preko "Sartida", pa "Luke Beograd" i mnoge druge. Zato nema šanse da se nešto promeni, jer je sve tako zasnovano i na rezonu "Srbija po meri tajkuna".


Kako onda pozivamo strane investitore da ulažu?
- Ovi slučajevi i afere su velika šteta za Srbiju i oni koji ulažu čisto zarađen novac će dobro razmisliti, posle ovakvih dokaza o nesigurnosti poslovanja.


Ako je situacija u zemlji toliko loša, kada ćemo ispuniti sve standarde za ulazak u EU?
- Ma kakav ulazak u Evropsku uniju sa ovakvim stanjem kakvo je sada u Srbiji. To se neće desiti sve dok ne rešimo problem korupcije koja je sistemska, pa organizovani kriminal i dok se ne utvrde granice naše zemlje. Izjave o ulasku Srbije u EU, koje svakodnevno čujemo i navođenje datuma kada će se to desiti, su samo dnevno političke priče za narod u Srbiji.

Tajne službe reformisale državu


Plašite li se za bezbednost kada javnosti otkrivate sve malverzacije?
- Ja samo govorim ono što svi već znaju. Te afere su poznate, ali država u pravnom smislu ne postoji, već i sada kao i 90-ih godina prošlog veka vlast sve kontroliše.

 

Sudstvo su urušili i naterali da radi po njihovim nalozima, pa praktično i nemamo sudsku instancu. Kada tako urušite jednu nezavisnu instituciju, teško je popraviti. Ali, tako je i sa drugium institucijama koje su morale da se reformišu same unutar sebe, a umesto toga su ih reformisale tajne službe i partijske kvote.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.10.2010. 12:01
Vidim ja da ce leteti perje , isto kao i petog oktobra 2000.lepo je Tijana Dapcevic otpevala SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA doduse ona je pevala , o TITU a ja mislim na SLOBU , a ovaj ce sada da bude gori od obojice zajedno. Tesko nama ali bogami tesko i njima samo polako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online